La sessió plenària del mes de novembre, com ve sent habitual cada any, centra part del debat polític a condemnar la violència contra les dones. Aquest any el Ple ha començat amb un minut de silenci de tot el consistori en memòria de les dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles en aquest 2023.

En el capítol de mocions, tots els grups, exceptuant Vox, han aprovat un text on es demana el suport de l’Ajuntament al manifest del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, elaborat pel Programa Municipal per a la Dona i els grups de dones de L’Hospitalet. La moció l’han subscrit conjuntament PSC, ERC+EUiA, PP i LHECP i regidores de cada grup han aprofitat les seves intervencions per destacar missatges del manifest.

La quarta tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials, Laura Garcia Manota, ha començat lamentant que el Ple no hagués consensuat una declaració institucional sobre el 25N, pel rebuig de Vox. Tot seguit ha dit que “portem 53 dones assassinades en el nostre país des del 2023. 1238 en dues dècades. Cada setmana una dona és assassinada a mans de la seva parella o exparella. No volem que això quedi només en una estadística. No volem que aquesta anomalia moral es converteixi en una normalitat per a les properes generacions”.

La regidora d’ERC+EUiA, Silvia Casola, ha lamentat que s’hagi normalitzat la violència contra les dones a internet i a les xarxes socials i ha dit que “les dones de L’Hospitalet volem manifestar que la negació de la violència de gènere és en si mateixa una cruel forma d’exercir més violència contra nosaltres”.

La portaveu del PP, Sonia Esplugas, ha instat les dones de la ciutat a fer seu el lema de la reivindicació de les jugadores de futbol per erradicar el masclisme en aquest esport i les ha animat a cridar “Ja n’hi ha prou”.

La regidora de LHECP, Laura Alzamora, de la seva banda, s’ha referit als abusos sexuals entre els més joves i ha ressaltat l’augment de les agressions comeses per menors, “que han crescut un 116% en els darrers cinc anys”.

Vox es desmarca

El portaveu de Vox, Francisco González, ha respost als grups que “haurien de plantejar-se quin és el resultat de les seves polítiques i de la legislació ideològica que els seus governs han instaurat a Espanya”. I ha argumentat la postura de Vox: “Defensem una protecció de la família i de tots els seus integrants contra tota mena de violència. En canvi el feminisme radical només protegeix la violència contra la dona i es criminalitza l’home. Amb la legislació actual, han deixat de banda les altres víctimes de la violència intrafamiliar, nens, gent gran, homes i a les dones i homes homosexuals que pateixen el maltractament de les seves parelles”.

Programa d’actes del 25N sota el lema “Ja n’hi ha prou”