L’Hospitalet compta amb una nova ordenança que regula la recollida d’escombraries i residus que generin tant els particulars com els negocis de la ciutat. A més, les ordenances fiscals per al 2025 inclouran una nova taxa amb la qual l’Ajuntament ha de cobrir íntegrament el cost del servei, seguint directrius europees i estatals.

El tinent d’alcaldia David Gómez, responsable de l’àrea de Qualitat Urbana, durant la presentació de la norma davant el Ple de setembre, ha puntualitzat que amb ella es regula la recollida i el transport dels residus, mentre que el tractament dels mateixos, queden fora perquè “ho tenim delegat a l’AMB”.

És una ordenança que s’ajusta a les directius europees en aquest àmbit i a la legislació espanyola, la qual obliga els ajuntaments a dotar-se d’aquesta normativa reguladora per reduir la quantitat de residus, incrementar la recollida selectiva i el reciclatge. Gómez ha puntualitzat la que nova contracta de neteja que ha tret a concurs l’Ajuntament planteja el servei en consonància amb els requeriments de la nova ordenança i amb tot plegat s’espera millorar la neteja i la qualitat de l’espai públic.

La norma ha comptat amb els vots a favor del PSC i LHECP, l’abstenció d’ERC+EUiA, i el vot en contra del PP i VOX.

L’opinió dels grups

LHECP. Núria Lozano: “Veiem positiu que s’incorporin noves prestacions com la recollida de la fracció de tèxtil passant de 14 contenidors a 150. A millorar trobem a faltar una participació més àmplia de les entitats en la fase de preparació de l’ordenança”.

VOX. Francisco González. “VOX s’ha mostrat en desacord amb la normativa europea i també va rebutjar la llei espanyola en el Congrés. Per tant, tampoc aprovem aquesta ordenança. El servei d’escombraries que tenim és ineficient, i ara en exigeixen noves normes amb sancions de fins a 3000 euros… ens sembla un despropòsit”.

PP. Sonia Esplugas. “Aquesta ordenança i la taxa que l’acompanya arriba en el pitjor moment, amb l’excusa que ho marca Europa. La ciutat està bruta i és un despropòsit que ara haguem de pagar molt més per un servei deficitari. A més, si l’ordenança no es fa complir estarem igual o pitjor però amb una taxa afegida. El govern passa la responsabilitat als veïns i planteja una normativa gens sensible amb el petit comerç.”

ERC-EUiA. Jaume Graells. “La nova ordenança i la nova taxa ens sembla una proposta improvisada. Caldria haver parlat abans i trobar més consens polític. Som a la cua dels municipis metropolitans en recollida de residus perquè no hem fet bé els deures. Calen més inspectors i més policia de proximitat per fer que la norma s’acompleixi”.

PSC. David Gómez. “Poden fer tota la demagògia que vulguin, però aquesta norma és necessària i obligatòria. Esperem la responsabilitat de tothom perquè l’espai públic millori. La gestió dels residus es un desafiament global”.

Quines novetats incorpora?

  • Obligatorietat per a particulars, comerços i empreses de separar convenientment els residus i de dipositar-los als contenidors de les diferents fraccions (orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers, resta…).
  • Noves fraccions de recollida com la del tèxtil
  • Es potencia la recollida selectiva d’olis de cuina, piles, bateries
  • Recollida porta a porta de residus voluminosos i d’aparells electrònics i elèctrics
  • Es potencia el servei de la deixalleria per aquests i altres residus
  • Obligatorietat per a determinades edificacions de nova construcció de disposar d’una cambra de residus a la planta baixa per ubicar els diferents contenidors. Això permetrà alliberar espai públic
  • S’instal·laran contenidors amb sistemes d’identificació d’usuàries en determinades zones
  • Model de recollida porta a porta en determinades zones

Sancions més altes per als infractors

La nova ordenança fixa i incrementa les sancions per incompliment de la normativa. Entre altres, es prohibeix:

  • Abandonar residus fora o a sobre dels contenidors;
  • Dipositar dins de les papereres bosses d’escombraries, caixes o paquets;
  • Recollir, sostreure o aprofitar residus municipals sense autorització (triar o separar deixalles dels contenidors, obrir-ne bosses…), així com l’abocament de residus perillosos.

Les sancions per infraccions lleus poden arribar fins a 2.000 euros; les greus, de 750 a 100.000 euros; i les molt greus, de 1.500 a 3.500.000 euros.

Un cop ha rebut l’aprovació del Ple, ara la norma se sotmet a exposició pública durant 30 dies hàbils mitjançant publicació al BOPB i al DOGC. Si durant aquest temps no és presenten al·legacions, s’entendrà aprovada definitivament.

Nova taxa d’escombraries a partir del 2025

La nova ordenança arriba en paral·lel a una nova taxa de residus prevista dins el projecte d’ordenances fiscals per al 2025 que el Ple ha aprovat de manera inicial. El dictàmen ha tirant endavant amb els vots del PSC i LHECP i el vot en contra de ERC-EUiA, PP i VOX.

Segons el tinent d’alcaldia David Gómez, “La Directiva 2018 del Parlament Europeu i la nova Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular obliga els ajuntaments a establir, abans de l’abril de 2025, una taxa per a la recollida de residus sòlids generats per la ciutadania, que cobreixi el cost real del servei i que permeti implantar sistemes de pagament en funció del volum de residus produïts. A L’Hospitalet amb la nova taxa es recaptaran 16,5 M€”.

Aquesta taxa, coneguda com a taxa d’escombraries, ja existia abans i en el cas de L’Hospitalet s’aplicava només al comerç. Ara passa a ser obligatòria per a la ciutadania i les empreses. Per al seu càlcul es diferencia entre particulars i activitats comercials i industrials. En el primer cas, es calcula tenint en compte els metres quadrats del domicili  i el nombre de persones empadronades. En el segon, el calcul depén de la tipologia de l’activitat comercial —segons el tipus de residus que generen, i els metres quadrats.

En aplicació d’aquesta taxa, segons l’equip de govern, més de la meitat de les llars de L’Hospitalet pagaran menys de 100 euros l’any.

Per a l’any 2025 es preveuen reduccions d’aquesta quota que seran aplicables en l’exercici 2026 en funció de les visites a la deixalleria municipal i les deixalleries mòbils.

El debat polític

LHECP. Núria Lozano. “Estem obligats per normatives d’Europa i per la legislació espanyola. Però proposem que s’estudii el pagament ajornat en 12 mensualitats per facilitar la despesa a les famílies i es contemplin bonificacions per a persones vulnerables”.

VOX. Francisco González. “És una taxa injusta i un disbarat. La legislació que la sustenta parteix del principi que ‘qui més recicli, menys pagui’. Però amb aquesta taxa això no es pot objectivar. Per tant, augurem que passarà com amb la plusvàlua. Els tribunals l’acabaran tumbant i ens plouran les reclamacions”.

PP. José Javier Díez Crespo. “Si amb la nova taxa preveuen ingressar 16,5 M€, haurien de rebaixar l’IBI i altres tributs per compensar. Però els pot l’afan recaptatori. És la major pujada d’un impost que hem viscut”.

ERC-EUiA. Jaume Graells. “Entre la pujada de l’IBI que preveuen per al 2025 i aquesta nova taxa, hi haurà famílies que pagaran de mitjana un 25% més d’impostos. Cal contemplar reduccions per situacions socioeconòmiques determinades”.

PSC. David Gómez. “Hem de veure com evoluciona aquesta taxa ja que no hi ha un model únic de càlcul. Ara per ara no tenim manera d’aplicar això que cadascú pagui segons generi”.