El Ple municipal ordinari d’aquest mes de juny, en el capítol de mocions individuals i a iniciativa d’ERC+EUiA, han aprovat diverses mocions. La primera, per a la remodelació del carrer Major, entre la plaça de l’Ajuntament i el carrer de Francesc Moragas, d’acord amb el veïnat i els comerciants.

Segons el portaveu republicà Jaume Graells és necessària la reforma d’aquest eix del nucli vell a tocar del mercat del Centre. “Tornem a reclamar aquesta reforma que resta pendent des de fa set anys. Ara el paviment es troba en molt mal estat i la gent s’ensopega” i ha demanat un calendari, i donar coherència a carrer Major en tots els seus trams per igual. “Si el peatonalitzem farem un centre històric molt atractiu”. Alguns veïns d’aquesta zona han estat presents en el ple amb pancartes reivindicatives.

El regidor del Districte I, Rafa Gómez, ha dit que l’actuació en aquest carrer és d’envergadura i cal una inversió important per la qual s’està buscant finançament. Tot i això ha dit que “mentre no es faci l’obra, podem solucionar temes com l’enllumenat o el trànsit”.

Una segona moció també de ERC+EUiA aprovada demana actuacions per garantir la convivència al carrer d’Amadeu Torner, on es troben el camp municipal de futbol de Santa Eulàlia i la zona anomenada “la piràmide”. Veïns d’aquest carrer també han estat presents al Ple per mostrar la seva protesta.

I també s’ha donat llum verda a una tercera moció d’ERC+EUia, que s’ha aprovat pràcticament en la seva totalitat, per elaborar un cens real i exhaustiu de les instal·lacions d’amiant a L’Hospitalet. En aquest sentit, el tinent d’alcaldia David Gómez ha explicat que l’Ajuntament ha tret a licitació la contractació d’una empresa perquè, a partir del mapa de cobertes realitzat per la Generalitat de Catalunya, faci una revisió de tot el terme municipal, una estimació del cost de la substitució d’aquest element i una priorització en la retirada. A partir d’aquest estudi, s’elaborarà el Pla de retirada de l’amiant d’edificis públics de L’Hospitalet per executar abans de 2028, data màxima per a la retirada de l’amiant de tots els edificis públics a Catalunya.

Millorar la connexió entre Sanfeliu i Can Serra

Així mateix, han estat aprovades quatre mocions a proposta del PP. La primera, per unanimitat, insta l’Ajuntament a millorar la connexió del barri de Sanfeliu amb el de Can Serra, mitjançant la represa del projecte del pont que travessa la Ronda de Dalt a l’altura de l’avinguda de l’Electricitat. La portaveu popular, Sonia Esplugas ha dit que aquesta obra s’espera des de fa dècades i toca actuar-hi. I ha plantejat com alternativa mentre no estigui el pont obrir pas a través del solar ocupat per les cotxeres de TMB. Aquesta proposta ha estat recollida pel portaveu socialista, Jesús Husillos. “Explorarem aquesta via”, ha dit.

La segona, planteja reconvertir l’antic Casal de Can Serra en un centre cívic polivalent que cobreixi la necessitat d’equipaments que té el barri. El regidor del Districte V, David Gómez ha dit que s’està treballant en un pla d’usos per veure què s’hi pot fer, mentre que la regidora popular Lorena Paricio ha criticat la demora en decidir-ne l’ús.

La tercera, amb el vot a favor de LHECP-C, VOX i ERC i el vot en contra del PSC, per mantenir i reparar l’empedrat tradicional amb llambordes del carrer del Xipreret, i la quarta, per crear un pla per a la climatització i millor ventilació dels poliesportius municipals i per incloure’ls com a refugis climàtics.

La situació dels serveis socials, novament a sobre de la taula

Finalment, han rebut el suport del Ple municipal diferents iniciatives de LHECP-C. La primera, per al compliment adequat de les competències dels serveis socials. Uns vint-i-cinc treballadors de serveis socials han protestat davant el Ple exhibint missatges reivindicatius. En aquest sentit la regidora Laura Alzamora ha denunciat que els serveis socials es troben al límit.

Un cop aprovada la moció amb els vots a favor de PP, ERC i PSC i en contra de VOX, la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García Manota, s’ha reunit amb els treballadors i sindicats i els ha transmès el compromís per fer el seguiment dels punts que s’exposen a la moció i que han de garantir l’atenció als usuaris amb dignitat i amb prou recursos. També s’ha compromès a mantenir comunicació permanent amb el comitè d’empresa.

A proposta de LHECP-C també s’han aprovat, amb el vot a favor de PP, ERC i PSC i en contra de VOX, la iniciativa per implantar les energies renovables i les comunitats energètiques al municipi i avançar cap a una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable.