El Ple de l’Ajuntament, en sessió extraordinària, ha aprovat de forma inicial el pressupost municipal per a l’any 2025, que és de 352,4 milions d’euros, xifra que representa un increment del 8,5% (28 milions d’euros) respecte a l’exercici anterior (324,7 milions d’euros). D’aquesta quantitat, 34,7 milions d’euros es destinaran a inversions.
Els comptes han rebut llum verda amb el vot a favor del PSC i gràcies a l’abstenció de LHECP-C, mentre que els representants d’ERC-EUiA, PP i Vox han votat en contra d’aquests pressupostos.
En la presentació del projecte de pressupost, el tinent d’alcaldia de l’Àrea de seguretat i govern intern, i portaveu del grup del PSC, Jesús Husillos, ha explicat que el context econòmic per la redacció del pressupost no ha estat fàcil “per la reactivació de les regles fiscals després de quatre anys de suspensió i la manca de pressupostos de l’Estat”. Segons Husillos aquest és un pressupost que “dota de les eines necessàries per continuar fent de l’Hospitalet una ciutat transformadora i diversa, verda i saludable i que continua apostant per les polítiques de proximitat”.
Els ingressos propis previstos per l’equip de govern (procedents d’impostos, taxes, preus públics i ingressos patrimonials) representen el 48,74 % del total, i els provinents de la participació en els tributs de l’Estat són el 34%.
Acord amb els Comuns
Per segon any consecutiu, el pressupost s’ha aprovat gràcies a l’abstenció del grup de L’Hospitalet en Comú Podem. Socialistes i Comuns, “després d’un bon temps negociant” segons han reconegut totes dues formacions, han pactat la creació d’una “comissió de seguiment del pressupost 2025 en un marc de governança conjunta que permetrà consolidar un marc de cooperació i diàleg entre les dues forces”. Entre les partides pressupostàries incloses en el pressupost municipal del 2025 gràcies a la negociació entre PSC i L’Hospitalet En Comú Podem destaquen l’increment en la dotació per a l’economia social i solidària i el cooperativisme; la divulgació del patrimoni municipal; l’increment de la partida per a la compra d’habitatge de lloguer social; la proposta d’obrir carrers a la ciutadania els caps de setmana i la millora en l’accessibilitat al riu Llobregat, entre altres mesures acordades.
El portaveu dels comuns, Manuel Domínguez, ha explicat que la seva formació “ha fet una sèrie de propostes i que la recepció per part del govern ha estat positiva” i que per això aquesta abstenció, destacant com els dos temes més importants en què s’ha fet l’accent l’habitatge i l’espai públic.
Reaccions de l’oposició contrària als pressupostos
El portaveu d’ERC-EUiA, Jaume Graells, ha justificat el posicionament contrari del seu grup dient que aquests pressupostos “són paper mullat, no són garantia d’una millora dels serveis públics” i “perquè incorporen una pujada dels impostos mai vista sense afrontar reformes estructurals”.
Per part del PP, la portaveu Sonia Esplugas ha retret als socialistes que “estan governant en totes les administracions i permeten que hi hagi partides que es retallin, com la recaptació de l’IVA o mesures feministes o contra la violència de gènere”.
Per part de Vox, el portaveu Francisco González ha criticat el “descontrol en l’execució pressupostària de l’exercici anterior” de l’equip de govern destacant que “s’augmenta el pressupost i després no s’executa”.
A què es destinaran els recursos?
La despesa corrent finalista, aquella destinada a prestar serveis públics a la ciutadania, se situa en 295,3 milions d’euros, el 89 % del pressupost total.
A l’àmbit de la seguretat està previst destinar el 13,56% del pressupost i l’any 2025 entrarà en vigor la nova contracta de neteja i recollida de residus i el nou contracte d’enllumenat públic i la millora del contracte de manteniment, que suposen una despesa total de 69,6 milions d’euros.
Als àmbits de la cultura, l’educació, els esports i la sanitat s’hi dedicarà el 22,79% del total del pressupost. Als serveis socials i el foment de l’ocupació un 13,15% i a habitatge i urbanisme un 6,53%.
Alguns dels projectes que destaquen en el pressupost és l’inici del projecte per a la construcció de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana de la ciutat i un augment del nombre d’efectius de la Guàrdia Urbana, reforçar el personal de serveis socials i augmentar els recursos per al Servei d’Atenció a la Dependència i el Servei Local de Teleassistència.
També està previst impulsar el Pla d’ombres i confort climàtic a les escoles, la renovació del material tècnic i el mobiliari dels equipaments esportius i l’inici del projecte de reforma del Mercat de Collblanc. El 2025 també s’hi commemora el centenari de la concessió del títol de ciutat a L’Hospitalet.