Els 27 regidors que conformen el ple municipal han tancat el mandat aprovant el contracte programa que ha de regir el servei dels mitjans de comunicació de la ciutat: TV L’Hospitalet, el portal web LHDigital i el diari L’Hospitalet. També han donat llum verda a la modificació del planejament urbanístic per facilitar que la Generalitat construeixi el nou ambulatori de Sant Josep i el Centre d’Urgències i d’Atenció Primària, entre altres temes. 

El Contracte programa per a la prestació de serveis dels Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet 2023-2025 ha estat aprovat per unanimitat. El document fixa els eixos programàtics que s’han de complir per respectar la missió de servei públic de la TV local, el web LHDigital i el Diari L’Hospitalet, una missió definida en el Reglament de funcionament i gestió en vigor des del 2014. I a la vegada garanteix el finançament necessari per tirar endavant cada mitjà.

Segons ha destacat el primer tinent d’alcalde i president de La Farga, Gemsa, Francesc Belver, “aquest contracte aporta estabilitat, planificació i finançament als Mitjans. El procés fins arribar fins aquí ha estat llarg però era necessari acabar el mandat amb la seva aprovació”.

Ara serà l’empresa municipal La Farga, GEMSA, com societat gestora dels Mitjans, qui s’ha d’encarregar d’executar i desenvolupar el contracte programa i el pressupost associat. “El desenvolupament periodístic el faran els periodistes”, ha dit Belver.

Per part dels grups de l’oposició tots han valorat l’aprovació del contracte programa però han lamentat el temps de demora per aprovar-lo ja que es va començar a redactar al 2018 i que no contempli la recuperació del servei de ràdio.

El portaveu d’ERC, Antoni Garcia, ha dit que aquest contracte “posa les bases per iniciar el debat cap a un nou model de mitjans de comunicació i també el debat sobre la ràdio municipal”. Per part de Ciutadans, el portaveu Miguel Garcia ha valorat l’aprovació del document però ha criticat “la manca de pluralitat” dels mitjans a on “falten debats polítics i d’entitats”. La regidora de L’HECP Núria Lozano, ha recordat que el CAC ha mostrat algunes indicacions de millora dins el seu informe preceptiu entre elles que “els indicadors del servei no queden prou detallats dins la programació”. I la portaveu del PP, Sonia Esplugas, ha lamentat que “s’han necessitat tres mandats per fer realitat aquest contracte programa”.

Segons reflecteix el document aprovat, “la formalització d’un contracte programa entre l’Ajuntament de L’Hospitalet i La Farga ha de ser el principi d’una nova etapa al portal L’Hdigital, a la TV L’Hospitalet (TDT) i al Diari de L’Hospitalet i potencia els continguts digitals en tots els formats i la seva distribució a través de les xarxes socials per tal de buscar-ne la màxima difusió. També adapta la programació als nous hàbits informatius de la societat i garanteix el finançament suficient per a la prestació del servei públic de comunicació d’una manera real i efectiva.

Nou CAP de Sant Josep i CUAP de L’H

El Ple ha aprovat per unanimitat la modificació del Pla general metropolità (PGM) que afecta la confluència de les avingudes de Josep Tarradellas i d’Isabel la Catòlica per a la construcció del nou Centre d’Atenció Primària de Sant Josep i el nou Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP) de la ciutat. Aquest és el darrer tràmit urbanístic per tal que la Generalitat -qui té les competències- construeixi ambdós equipaments en el solar municipal cedit per l’Ajuntament. En aquest àmbit també hi ha previst un edifici d’habitatges de protecció pública, un espai verd i un aparcament subterrani.

El grup de L’HECP ha plantejat que el xiprer que hi ha en aquest solar es conservi. Segons Francesc Belver s’ha instat a la Generalitat a intentar mantenir-lo allá on és i en cas que no sigui possible, a moure’l però dins el mateix solar.

També s’ha aprovat la modificació del PGM als terrenys situats entre l’avinguda de Josep Molins, la carretera de Collblanc, el carrer de l’Antiga Travessera i els jardins de Teresa Navarro, i a l’avinguda de la Primavera, cantonada amb l’avinguda d’Isabel la Catòlica. Amb canvi de planejament es fa per guanyar 1.156 m2 de terreny per ampliar les instal·lacions de l’Institut Escola Puig i Gairalt.

Finançament per a diferents inversions

D’altra banda, s’ha aprovat una operació de crèdit per valor de 2.486.920 euros per finançar mobiliari i equipament per al projecte Florida 6.0, centre de transformació digital de L’Hospitalet que anirà a la segona planta de l’edifici del Mercat Municipal de la Florida.

I també han tirat endavant altres partides per a: la instal·lació de tendals a les zones de joc infantil; l’adequació del Casal de la Gent Gran de Sant Josep; les obres de millora de les grades del Camp Municipal de Futbol de Can Buxeres; la reparació i reforma de la façana del Poliesportiu Municipal de Centre; subvencionar diferents escoles bressol, i adquisició de maquinària, material tècnic i gespa artificial per a instal·lacions esportives de la ciutat.