El Ple municipal, durant la sessió ordinària del mes de maig, ha aprovat destinar 1.050.000 euros a la compra del solar del carrer de Torns, 15, al barri de Collblanc, per crear un nou espai verd urbà contigu als Jardins de Los Diablos, a la zona nord de la ciutat. 

També ha aprovat completar la partida per a l’adquisició de un segon solar ubicat al carrer Major, 59 (solar del Centre localitzat a la illa interior entre Major i Sant Roc). En aquest cas s’hi destinen 87.000 euros perquè anteriorment ja s’havia dotat la partida de 700.000 euros. 

Foto: Francesc J. Belver (PSC) i Núria Lozano (LHECP)

Segons han recordat el portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldia Francesc J. Belver, i la regidora de LHECP, Núria Lozano, aquesta expropiació del solar del carrer de Torns per fer-lo zona verda respon a l’acord subscrit pel PSC i els comuns que va facilitar l’aprovació dels pressupostos del 2024.

Sonia Esplugas (PP)

La portaveu del PP Sonia Esplugas, ha demanat al govern municipal que no demori la transformació d’aquest solar en zona verda, “a l’igual que està passant amb el solar de General Prim a Santa Eulàlia, encara inacabat”. Belver ha explicat que el decret de sequera ha impedit que s’hagi pogut plantar la vegetació prevista en aquesta ‘illa verda’. “Ara que la situació ha canviat podrem completar l’actuació”, ha dit.

Més finançament per a les places de bressol subvencionades

D’altra banda, s’ha votat a favor incrementar l’aportació municipal a les 5 escoles bressol subvencionades per al curs 2024-2025, que passa de 700 a 1.580 euros per plaça. El curs 2023-2024, l’Ajuntament va incrementar l’aportació municipal a aquestes escoles bressol, que va passar de 400 a 700 euros per plaça per garantir la sostenibilitat econòmica d’aquests centres que, arran de la gratuïtat d’I2 en centres públics, van veure disminuïda la seva matrícula.

Segons Belver, amb aquestes aportacions es rebaixa la quota per al quadrimestre setembre-desembre del 2024. “Fins que no es produeixi la integració dels centres a la xarxa pública, anem incrementant l’aportació municipal per ajudar a les famílies a finançar aquestes places. Volem minimitzar l’impacte econòmic sobre les famílies tot el que podem i el més ràpid possible. Aquesta és la nostra voluntat”.

El portaveu socialista també ha dit que “si hem fet malament alguna cosa, demanem disculpes, el tràmit no és senzill”.

La coportaveu d’ERC+EUiA, Sílvia Casola, però, ha considerat que aquesta subvenció “no està ben plantejada” i sembla fruit de la improvisació”. Casola afirma que “a les bases no es descriu com es distribuiran aquests recursos. Això és una de les preocupacions de les famílies” i conclou que “En tot cas la solució definitiva és la municipalització dels centres”.

Sílvia Casola (ERC+EUiA)

El col.lectiu de famílies de les bressols que esperen la integració a la xarxa pública ha comentat a través de xarxes socials que “tot i que celebrem aquest petit pas, creiem que és insuficient perquè tot i que aconseguim apropar-nos a preus municipals per als cursos I0 i I1, queda molt lluny la gratuïtat de l’I2. Però al menys hem aconseguit això, si tot tira endavant positivament”.

El pròxim divendres els representants de les famílies rebran per part de l’Ajuntament el detall de la informació, en una reunió convocada per Educació.

Finançament per a programes socials i equipaments

També s’ha donat llum verda a diferents modificacions de crèdit del pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici 2024, que es destinaran a finançar el següent:

  • El projecte de teràpia amb gossos que du a terme l’AMPA del Centre Educatiu Can-Bori (6.000 euros);
  • El projecte Rock’in de la Xarxa de Cases de Música Popular de Catalunya  (75.000 euros),
  • Un programa innovador que potencia l’aprenentatge d’un instrument basat en la pràctica i el joc; el projecte Escolta Jove, d’orientació i acompanyament vivencial de les persones de 16 a 30 anys, que impulsa l’Oficina del Pla jove de la Diputació de Barcelona i que a la ciutat du a terme l’Oficina Jove de L’Hospitalet (64.000 euros)
  • Les obres d’impermeabilització de la pista poliesportiva de l’Escola Provençana (61.000 euros).

Situació de les Piscines Municipals

L’equip de govern va donar compte al Ple de la declaració de l’emergència per l’incendi produït a les Piscines Municipals. Amb aquesta mesura es reduiran els terminis de contractació dels serveis necessaris per reparar els desperfectes ocasionats durant el sinistre.

Segons Belver s’ha constituït una comissió tècnica transversal per abordar la intervenció sobre l’equipament amb la intenció de recuperar-lo al cent per cent el més aviat possible. En aquest sentit ha assegurat que un cop comprovat que no hi ha hagut contaminació de les aigües, la piscina exterior “la idea és que pugui estar en funcionament aquest mes de juny, mentre que la interior -més afectada per l’incendi- requereix d’una actuació de més envergadura que passa fins i tot per reparar la coberta”.

Les instal·lacions de les Piscines Municipals de L’Hospitalet (al carrer de Rosalia de Castro, 39) van quedar afectades el passat 28 d’abril per un incendi que va malmetre diferents instal·lacions i dependències de l’equipament. El poliesportiu va reobrir parcialment uns dies després.

Aquesta sessió ha estat la darrera d’un Ple ordinari presidit per Núria Marín com alcaldessa de la ciutat. Recordem que ha anunciat la seva renúncia al càrrec i que la farà efectiva el pròxim dia 15 de juny en un ple extraordinari on serà investit alcalde David Quirós. Tot i això Marín no ha fet cap referència a la seva marxa en el decurs d’aquesta sessió ordinària.