L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts el Pla de prevenció de drogues i addiccions de L’Hospitalet i el mateix dia dona el tret de sortida a una campanya per conscienciar la ciutadania, especialment la més jove, sobre els efectes nocius del consum abusiu de begudes energètiques.

La presentació del Pla ha tingut lloc a l’Institut Apel·les Mestres i en acabat s’ha previst un primer taller formatiu amb els estudiants del centre.

La campanya alerta que no són refrescos ni begudes per recuperar-se de l’esforç. Són “bombes” per al nostre organisme per les altes dosis de sucre i cafeïna que contenen. Aquesta composició pot alterar el metabolisme i benestar mental de les persones, sobretot en el cas de menors, i si es barregen amb alcohol, les conseqüències encara són més perilloses.

Les activitats continuaran tot el mes amb accions a altres escoles i instituts de la ciutat per informar menors, famílies i joves i s’impartiran xerrades amb educadors socials i especialistes en addiccions perquè aquestes substàncies també creen dependència.

A més, s’informa els que fan esport, perquè tampoc no estan indicades per refer-se de l’esforç físic. Al contrari, són diürètiques i desequilibren l’organisme i poden provocar deshidratació.

Després de les begudes energètiques, el Pla Municipal de Prevenció de Drogues i Addiccions s’enfocarà a l’addicció a les pantalles, el consum d’alcohol, de tabac i de cànnabis, entre altres substàncies.

A l’acte de presentació de la campanya, Laura García Manota, tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, s’ha preguntat “quants joves saben que una beguda energètica equival a quatre cafès? Tots nosaltres, si ens prenem quatre cafès de cop aniríem com a bales. No és el que nostre cos necessita.

De la seva banda, l‘alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, ha expressat que “prohibir les coses som conscients que no serveix de res. Però en canvi, si som capaços de donar-vos eines, de fer-vos participar i que us sentiu implicats en la construcció de la nostra societat millorarem”.

‘Bombes’ per a l’organisme dels joves

Laura Cuixart, dietista nutricionista dels equips d’atenció primària i pediatria del CAP Centre-Sant Josep, col·labora amb el programa Salut i Escola als instituts de la zona. “M’he trobat casos d’alumnes de primer d’ESO, de 12 o 13 anys, que les prenen abans d’entrar a classes. Alguns pensen que són com un refresc però d’altres les beuen per despertar-se, perquè se n’han anat a dormir tard enganxats a les pantalles”, diu.

Respecte la quantitat de cafeïna que contenen, Cuixart afirma que “solen tenir l’equivalent a tres cafès per llauna i algunes fins i tot més, i el cafè està contraindicat en persones en creixement”.

Pel que fa al sucre, tenen de 40 a 60 grams per envàs, quan l’OMS recomana una ingesta màxima de 25 grams diaris per adult i de 10 grams diaris en nens”. I quan es barregen amb alcohol “emmascaren el seu efecte depressor i això fa que es begui més i s’arribi a l’embriaguesa sense adonar-se’n”, explica.

Més informació: reportatge del Diari de L’Hospitalet