Ja fa gairebé tres mesos que es va posar en marxa el Pla de Benestar Emocional i Salut Comunitària al CAP de La Florida, una nova eina de salut pública per abordar el patiment emocional de manera comunitària. Després d’haver estudiat les característiques i necessitats del barri, els referents de benestar comunitari ja treballen en els projectes i accions que duran a terme quan comenci l’any.

Des del mes d’octubre, dues professionals treballen en aquest programa que prioritza la intervenció grupal i posa l’accent en la prevenció davant els problemes de salut mental. En aquest sentit, Sebastià Calero, director del CAP Florida, assegura que arran de la pandèmia ha aflorat molt patiment emocional i que “en aquests moments no es poden qualificar de malalties mentals, però sí que suposen un factor de risc perquè ho acabin sent”.

Per això, des del CAP Florida, des que són un dels centres d’atenció primària on la Generalitat va decidir desplegar el Pla de Benestar i Salut Comunitària, treballen perquè la gent del barri pugui tenir recursos i acompanyament que els ajudi a superar situacions de patiment emocional.

Les accions que s’han dut a terme fins ara han estat enfocades a conèixer el barri i les seves necessitats. Ara, s’estan dissenyant les intervencions comunitàries perquè es puguin executar a inicis del 2022. El que sí que està clar, és que els dos eixos vertebradors d’aquestes intervencions seran la creació de grups psicoeducatius i el treball en prescripció social.

Mar Cazorla, referent de benestar emocional comunitari al CAP Florida, explica que el barri de La Florida és molt complex i han hagut de prioritzar col·lectius per començar a tractar el benestar emocional de manera comunitària. “Ens volíem centrar en dones sobrecarregades de mitjana edat, que tenen persones a càrrec i no poden cuidar gaire d’elles mateixes i també ens agradaria fer un grup amb gent gran, per tractar la soledat de la pandèmia i la soledat pròpia de la tercera edat”.

Les actuacions, que es duran a terme de manera comunitària, es basaran a prescriure als pacients activitats socials o entitats del barri que puguin fomentar la seva salut, tot i que l’administració de fàrmacs i la derivació a professionals específics se seguirà practicant sempre que sigui necessari.