La plaça de la Llibertat, al barri de la Florida, ha acollit la vuitena edició del Fòrum del Pla Integral de les Planes i la Florida. Una cita en què les associacions mostren tot allò amb què han treballat al llarg de l’any.
Aquests dos barris són el focus central del Pla d’acció 60:30 que impulsa l’Ajuntament i que defineix seixanta propostes d’intervenció per millorar la qualitat de vida al barri. Unes accions que ja es troben a la meitat de la seva execució. Entre les accions fetes aquest any, s’hi troben els horts de Matacavalls i les oficines municipals del pla, a la mateixa plaça.
Segons José Antonio Alcaide, regidor de Govern Agenda Urbana 2030-2050, encara hi ha més reptes importants a desenvolupar. Un d’ells és l’educatiu. Alcaide assegura que encara hi ha passos a fer perquè les persones nouvingudes la barri “puguin integrar-se amb les mateixes oportunitats que la resta”.
Per a Alcaide també és important la cultura, per tal que “la pluralitat que hi ha al barri sigui coneguda i sigui també una manera d’evolucionar i avançar”.
La feina de les entitats
Les protagonistes del Fòrum són les associacions, que fa anys que treballen per millorar la vida al barri. És el cas de l’Escola de Vida Les Planes-Florida, un projecte que va néixer de l’AFA de l’Escola Joaquim Ruyra. César Herranz, educador social, assegura que l’escola té molt d’èxit i que actualment tenen “més de 200 persones en llista d’espera, 70 pels cursos de català i 150 pels de castellà”. Herranz afegeix que “hi ha moltes persones que necessiten aprendre la llengua, perquè la llengua és la primera barrera per poder desenvolupar-se en la societat”.
La rellevància del teixit associatiu també es deixa veure en l’Associació de Veïns i Veïnes de la Florida. Irene Pintor, que n’és la secretària, assegura que el grup suposa una ajuda “de comunitat i humanitat” entre els que hi formen part. Entre les persones que reben, s’hi troben “persones que s’han quedat sense llar” o d’altres que “acaben d’arribar al barri, i necessiten un NIE o regularitzar la seva situació”.
L’art és també una eina de cohesió social al barri. Així ho entén Nevenka Pavic, membre de La gloria factoria de arte, una associació que treballa amb el mosaic. Tanmateix, assenyala que “el mosaic és una excusa per poder fer tot el treball social que fem amb l’associació, que és de cohesió i empoderament”.
Altres associacions com la Fundació Pere Closa, la Comissió de Festes de la Florida 1983, l’Associació de Veïns del Districte IV, Kera Buti, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet o Mujeres Brillantes també van formar part del Fòrum. Una celebració del barri que va anar acompanyada, també, d’àrees de joc i dinamització per als infants, concerts de grups del barri, mostres artístiques i debats.