L’any 2003 al Centre Cultural de Sant Josep va veure com naixia el projecte del cicle Pessics de Ciència, una aposa per la divulgació científica que fa 20 anys i que actualment gaudeix  de molt bona salut.

L’acte central de la celebració ha comptat amb una conferència de catedràtica de Genètica de la UB, Gemma Marfany, que també és membre del grup assessor de Pessics de Ciència.

La xerrada ha tractat sobre com la genètica i la intel·ligència artificial poden revelar quin és el rostre d’una persona a partir d’una mostra d’ADN. Un avenç especialment important en camps com la criminologia. La conferenciant ha posat l’exemple de com s’ha trobat a un assassí a Galícia, després de 10 anys, perquè el material genètic que es va trobar a a la víctima apuntava que la persona era pèl-roja.

Serrallonga i Farré

La segona part de l’acte ha estat una conversa entre dos dels promotors dels Pessics de Ciència: l’arqueòleg hospitalenc Jordi Serrallonga i qui va ser director del Centre Cultural de Sant Josep fins fa dos anys, Ferran Farré.

Serrallonga, que és l’actual coordinador científic del Pessics de Ciència, va assegurar que “a aquest cicle d’activitats han vingut primeres figures del món de la física, l’astrologia, la tecnologia, la biologia i les humanitats, entre altres disciplines”. Una de les primeres activitats va comptar, per exemple amb Joan Oró.

Ferran Farré va recordar la feina de tot el personal del Centre Cultural tant proposant activitats com organitzant-les. Farré també va convidar a l’Ajuntament a seguir apostant per la ciència a la ciutat.

En els 20 anys de Pessics de Ciència s’han fet 326 conferències, 40 exposicions, 33 cursos, 44 tallers, 21 tertúlies, 79 projeccins, 36 sortides i 41 espectacles.

El Centre Cultural de Sant Josep, a Cosme Toda

Per finalitzar l’acte, el tinent d’alcalde d’Educació i Cultura, David Quirós, es va referir al futur del cicle Pessics de Ciència i també del Centre Cultural de Sant Josep. Segons Quirós, “la ciutat ha mirat cap a la ciència i la cultura, amb la col·laboració de l’Idibell, l’ICO i les diferents facultats i això és part del nostre desenvolupament futur de ciutat”. Quirós va explicar que se seguirà apostant per la ciència a la ciutat i que Pessics en té un paper protagonista.

Quirós també va parlar de la  futura nova ubicació d’aquest centre cultural, tal i com es va anunciar en el darrer Ple municipal, que “serà a Cosme Toda, amb un espai més ampli i més modern que permeti créixer al Pessics i que millori aquest equipament pel barri”.

En aquest sentit, cal recordar que el ple municipal de setembre anunciava l’ingrés d’11,8 milions d’€, a canvi de la modificació puntual del Pla general metropolità (PGM) per ampliar el Centre Comercial Gran Via 2, ubicat al districte econòmic. Una part d’aquests diners es destinaran a la rehabilitació de dos edificis protegits del patrimoni de la ciutat: 6 milions al projecte de l’edifici principal de Cosmetoda.

Activitats del 20è aniversari

Durant les pròximes setmanes se celebraran diferents activitats de commemoració del 20è aniversari de Pessics de Ciència. Consulta en la següent notícia el programa