Enguany l’Esplai Xixell celebra les 25 edicions del pessebre vivent. Ho fa per segon any consecutiu a la plaça de l’Ajuntament, al mateix lloc on s’havia fet fins a la pandèmia. És una de les tradicions més arrelades durant les festes al barri del Centre i es fa amb una finalitat solidària: recollir aliments, joguines i diners.

Alba Ballesteros, coordinadora del pessebre vivent i de l’equip directiu de l’Esplai Xixell, el recorregut comença a la carpa dels romans i ressegueix “artesans, pescadors, pollets, ovelles i llenyataires”. Acaba amb el naixement de Jesús i durant el camí “es poden sentir els cantaires i comprar a la botiga de decoracions de Nadal i xocolata”.

Enguany, l’Esplai Xixell ha recollit gairebé 400 productes diferents. 300 aliments i menys de 100 productes de neteja. Ballestero considera que són bones dades, però lamenta que siguin inferiors a anys anteriors.

Una tradició de grans i petits

Alguns dels actors que participen en el pessebre ho fan des de ben petits. Com Pau González, que és monitor a l’esplai, i la seva primera representació la va fer amb tres anys, fent de nen Jesús. Ha participat en totes les edicions i ara que en té 21, fa del pare, de Josep. Explica que ha crescut amb l’espai i que és el sentit de pertinença el que el fa “voler ajudar a la gent del barri i col·laborar amb tot el que puguem”.

Els infants representen diferents tipus d’animals i oficis i aprofiten l’ocasió per jugar amb la palla i recollir els productes. Els actors se separen per edats. González afegeix que “els més grans sí que costa més que participin, però quan es van fent grans també entenen que ho fem per recollir i ajudar a la resta de famílies que tenen menys recursos”.

I després del recorregut, els assistents van poder aprofitar per deixar la carta als Reis, que els esperaven a la mateixa plaça. En aquesta edició, el pessebre vivent ha recaptat X aliments, que seran destinats a famílies del barri. El 2025, l’Esplai farà 45 anys que forma part del teixit del barri.