Educadores, educadors i famílies de les sis escoles bressol municipals han iniciat mobilitzacions de protesta per aconseguir millores tant pel que fa a les condicions laborals de la plantilla com per garantir la qualitat del servei educatiu que presten.
Coincidint amb la sessió ordinària del Ple, aquest 26 d’octubre, més d’un centenar de persones es van manifestar a la plaça de l’Ajuntament, acompanyats de representants de diferents sindicats i entitats socials.

Al mateix temps, de la mà del sindicat UGT, una portaveu de la plantilla va prendre la paraula durant el Ple per exposar les reivindicacions del col·lectiu. “Cal deixar d’entendre les bressols com un servei assistencial per entendre-ho com un servei educatiu. Per això demanen més recursos econòmics i una reducció del calendari escolar que els permeti preparar els projectes pedagògics”, ha dit Rosa Montes.
Suport dels grups municipals
Tots els grups municipals van donar suport a la lluita de la plantilla de L’Hospitalet, que coincideix amb les mobilització iniciades a Catalunya per sindicats majoritaris per desencallar la negociació del conveni marc col·lectiu i que ha comportat la convocatòria de quatre dies de vaga (19 i 25 d’octubre i 8 i 15 de novembre).

Per part de l’equip de govern, el regidor David Quirós, es va mostrar obert a continuar les converses amb el personal per escoltar les seves propostes (converses iniciades a l’estiu) i va coincidir en valorar que el projecte educatiu de les bressols municipals està obsolet. “Estem treballant per actualitzar-ho, i a més, tenint en compte que aquesta xarxa s’incrementarà amb altres 5 centres que es troben en procés de municipalització i amb les noves llars d’infants en projecte (les més immediates, la de Collblanc i la de Sant Josep)”.
L’alcaldessa Núria Marín, de la seva banda, va dir que els nous plecs de condicions que es redactin per renovar la concessió del servei “han de recollir un percentatge elevat de les vostres propostes. Prenem bona nota”.
La concessió en vigor expira l’any vinent, sempre que no s’opti per prorrogar-la.
Les reivindicacions
Els i les professionals de les escoles bressol municipals han aprovat un manifest a on posen en valor l’etapa 0-3 anys com a etapa educativa i per això reclamen que l’Ajuntament introdueixi millores en l’organització dels centres que permetin reorientar el servei.
També asseguren que les ràtios a les aules són desproporcionades i que no els permeten cobrir les necessitats dels infants, especialment d’aquells que requereixen una atenció especial. Així, reclamen més personal per treballar en parelles educatives o la incorporació de mestres per atendre els nenes i nenes amb necessitats especials.
A L’Hospitalet hi ha 6 escoles bressol municipals, gestionades per 4 empreses diferents. Una situació que, segons les professionals, genera desigualtats en les condicions laborals. Per això demanen l’equiparació salarial amb un pujada mínima del 20%.
També reclamen que l’Ajuntament es faci càrrec de les reparacions i manteniment dels centres, uns costos que ara assumeixen les empreses concessionàries en detriment de la compra de material didàctic.
La plantilla també demana a l’Ajuntament que faci més seguiment i control de les empreses que les gestionen per tal d’assegurar que no es produeixen incompliments contractuals.