La Petra Álvarez, és veïna de Sant Josep i des del bacó de casa seva veu el parc del pont de Matacavalls. Un terreny en desús que l’Ajuntament va recuperar l’any 2019 per obrir-lo al barri.

Aquí, a banda d’habilitar un Centre Ecològic i Cultural i un espai verd de convivència, també hi ha una petita parcel·la on es cultiven tomàquets. La Petra és una de les veïnes voluntàries que els cuida.

“Això ha canviat molt. Jo abans veia com la gent venia aquí a fer el botellot. Ara, si enxampo a algú fent actes incívics els crido des del balcó i surten corrent”, explica la veïna.

1.000 m2 per a horts comunitaris

Després de l’estiu, la Petra tindrà amb qui compartir coneixements d’horticultura, i és que ja s’ha començat a aplanar un terreny de 1.000 metres quadrats, a continuació de l’espai ja recuperat, on es construiran horts comunitaris.

Segons el regidor de govern d’Agenda Urbana, José Antonio Alcaide, aquesta iniciativa té com a objectiu “contribuir a la transformació urbanística de l’espai, però el més important del projecte és que d’aquest espai se’n pugui beneficiar el barri i especialment, les persones en situació de vulnerabilitat“.

Amb el patrocini de la Fundació Ferrer

Per dur a terme la iniciativa, l’Ajuntament compta amb el finançament de la Fundació Ferrer Sustainability, que precisament treballa per crear horts urbans gestionats per entitats socials a través del projecte Green for Good.

El responsable del projecte Green for Good, Michael Soria, ha afegit que “els horts que es construiran en aquest terreny seran per al cultiu agroregeneratiu, amb la qual cosa la terra es podrà treballar sense interrupció, sense ús de maquinària ni cap producte químic”.

Obert a entitats i col·lectius vulnerables

La construcció dels horts forma part de la segona fase del projecte comunitari del Centre Ecològic Cultural que té com a objectiu recuperar espais de la ciutat on fomentar la convivència. La Fundació Contorno Urbano també coordinarà els horts.

El president de la Fundació Contorno Urbano, Esteban Marín, ha detallat que “pels horts passaran centres educatius, entitats, voluntaris i centres de salut mental. Calculem que més de 100 persones puguin intervenir cada setmana”.

A banda dels horts urbans, a la mateixa zona hi haurà arbres fruiters, un hivernacle i un sistema de reg sostenible alimentat pel dipòsit d’aigua freàtica del parc de Les Planes.

La recuperació de l’àrea del Pont de Matacavalls va ser una de les primeres accions impulsades pel Pla de regeneració urbana integral Les Planes Blocs Florida. La previsió és que al mes de novembre es pugui fer la inauguració d’aquesta segona fase.