Un estudi recent de la Universitat Pompeu Fabra, que s’ha fet sobre un miler de joves entre 28 i 24 anys, conclou que el 50% només miren les notícies que els arriben per les xarxes. Un 48% confien en els algoritmes. A més, un 37% creu que hi ha massa notícies i un 24% les evita per sistema. Els estudis també reflecteixen una tendència cada cop més gran cap a les idees d’extrema dreta i fins i tot antidemocràtiques del jovent.

Són algunes de les dades que es van exposar al llarg de la jornada ‘Educació mediàtica i comunicació local’, organitzada per La Xarxa de Comunicació Local de Catalunya amb la col·laboració de diverses institucions i entitats del sector.

L’esdeveniment va reunir experts i representants dels mitjans locals que formen part del conglomerat audiovisual, universitats i organismes públics per compartir experiències i debatre sobre la importància de promoure l’educació mediàtica a les escoles catalanes i crear sinergies. L’objectiu principal va ser mostrar diverses maneres de formar joves crítics i informats davant un entorn digital ple de desinformació.

Televisió de L’Hospitalet va presentar ‘Fem Tàndem’

Una de les intervencions va ser la de Núria Toril, coordinadora del responsable de l’espai de temàtica educativa Aula L’H i del programa ‘Fem Tàndem’ de comunicació audiovisual. Aquest projecte educatiu ofereix formació en comunicació audiovisual a estudiants de primària de l’escola Frederic Mistral i de secundària de l’Institut Bisbe Berenguer, amb tallers pràctics i teòrics tant a les escoles com als platós de la televisió. Els joves aprenen sobre l’ofici del periodista, com redactar notícies, utilitzar càmeres i desenvolupar continguts audiovisuals, tot empoderant-los per a un consum crític dels mitjans.

Els alumnes que participen al Fem Tàndem també tenen l’oportunitat de veure les seves produccions a través del programa Aula L’H, on es difonen les peces creades pels estudiants, contribuint així a la seva formació en expressió verbal, corporal i escrita.

Durant la jornada també s’ha donat veu a altres mitjans locals. Hi han intervingut Ràdio TorderaEl9TV – El9 FMCugat MèdiaLa Plana Ràdio, EMUN FM RàdioTelevisió de BadalonaRàdio L’Hospitalet de l’InfantRàdio Sant VicençVídeo Ascó TVOna CodinencaTelevisió del Berguedà i El Prat Ràdio

La consellera d’educació anuncia el nou programa ‘Fes un clic’

Durant les jornades, també es va presentar el nou programa ‘Fes un clic‘ de la Generalitat de Catalunya, que busca fomentar l’alfabetització mediàtica a les escoles de tot el territori. Aquest projecte té com a objectiu dotar els joves d’eines per analitzar críticament els mitjans, identificar els biaixos informatius i produir continguts responsables, tot en un context digital cada cop més complex.

La consellera d’Educació, Esther Niubó, va inaugurar la jornada i va remarcar la necessitat de formar joves competents i amb esperit crític en l’actual entorn digital. Niubó va anunciar que el programa ‘Fes un clic’ es durà a terme durant tres cursos escolars a un total de 20 centres educatius de Catalunya de forma pilot, amb la formació específica per al professorat.

Aquesta jornada va posar de manifest la importància de la col·laboració entre mitjans locals, institucions educatives i administracions públiques per a enfortir l’educació mediàtica i garantir que els joves tinguin les eines per convertir-se en ciutadans crítics i informats en un món ple de desinformació. Per la seva banda, Núria de José, consellera delegada de La Xarxa, ha destacat “el treball fet, des dels anys 90, pels mitjans locals a les escoles per potenciar l’educació mediàtica entre l’alumnat i per lluitar contra la desinformació”.