La Biblioteca Tecla Sala ha acollit la presentació del llibre Al otro lado de la niebla (editorial Destino, 2024), del científic i paleontòleg Juan Luis Arsuaga en un acte organitzat per Pessics de Ciència. En la novel·la, la primera que escriu, l’autor uneix les evocadores llegendes dels savis ancians de les tribus amb els seus grans coneixements paleontològics. Arsuaga és un dels paleontòlegs més destacats del món i un dels divulgadors científics més importants a Espanya.

Juan Luis Arsuaga ha escollit les aventures per donar vida a la seva primera novel·la Al otro lado de la niebla. La història succeeix a la prehistòria, concretament al paleolític superior, amb molta presència de la naturalesa i on la cerca de la identitat i té un paper clau. “És una persona que busca la identitat, com tots nosaltres, que busca ser algú”, ha apuntat Arsuaga.

Més enllà de la trama de ficció, la novel·la està plena de tots els coneixements d’un professional de la prehistòria que s’uneixen amb les històries dels pobles de caçadors i recol·lectors que s’han transmès de forma oral. “És una trama construïda amb la literatura oral de moltes tradicions, fet des del rigor científic. Els paisatges, les espècies i els climes així com les històries que s’expliquen són reals”, ha explicat l’autor. “Totes les novel•les històriques ens transporten un temps concret, són una màquina del temps. I aquesta és prehistòria en carn viva”, ha conclòs Arsuaga.

En l’acte Arsuaga ha conversat amb el naturalista i arqueòleg hospitalenc Jordi Serrallonga. Arsuaga és doctor en Ciències Biològiques i catedràtic de Paleontologia per la Universitat Complutense de Madrid. Codirigeix les excavacions de la Sierra de Atapuerca (Burgos) i ha participat en d’altres com la Cova del Comte a Astúries i Pinilla del Valle a Madrid. Ha estat guardonat amb el premi Princesa de Asturias d’Investigació Científica i Tècnica 1997.