Gairebé el 90% de les mesures que es van plantejar al Pacte de Ciutat s’han dut a terme. És el balanç d’aquest pacte que culmina i que es va posar en marxa el 2020 per fer front a l’impacte social i econòmic de la pandèmia. El consistori ha destinat uns 89 milions d’euros. 

El Pacte de Ciutat ha arribat al 2023 amb un grau de compliment del 89,5%. De les 231 accions que en formen part, el 75% s’han portat a terme completament (172 accions), el 24% (56 accions) estan en procés d’execució i l’1% (3 accions) s’han quedat en fase d’estudi o han estat cancel·lades.

Aquestes són algunes de les dades que es van presentar ahir durant la reunió del Comitè de Seguiment del Pacte de Ciutat. Un front comú institucional i ciutadà que es va activar el novembre del 2020 per fer front a les conseqüències generades per la covid a tots els sectors.

L’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, va declarar durant l’entrevista realitzada als estudis de Televisió de L’Hospitalet que “el grau de compliment de gairebé el 90% ha estat un èxit col·lectiu i va agrair la col·laboració de totes les persones que ho han fet possible”.

Tant grups municipals com entitats veïnals s’han mostrat satisfets dels resultats una vegada ha culminat la vigència del pacte tot i que coincideixen en el fet que s’hauria de prorrogar i completar les accions que han quedat pendents.

Antoni Garcia, portaveu del grup municipal d’ERC, va recordar que “encara queden debats pendents com el model urbanístic o la manca de zones verdes a la ciutat.” També va recordar que s’han de reforçar els serveis socials i les polítiques per a la reactivació econòmica i el suport al petit comerç.

En aquesta mateixa línia, Sonia Esplugas, portaveu el grup municipal PP, va remarcar que” dels 4 milions que s’havien de destinar al comerç, tan sols s’han atorgat 700.000 euros“. Tot i això, creu que el Pacte de Ciutat ha estat útil per a la millora de la ciutat.

Des del grup municipal LH En Comú Podem, Ana González ha destacat que “el més valuós del Pacte ha estat el fet de treballar conjuntament entre societat civil, partits i sindicats i que aquest esforç hauria de tenir continuïtat en les pròximes legislatures“.

Per al president de la Federació d’AAVVLH, Manuel Piñar, “encara queden temes pendents, però ha estat molt positiu poder treballar certs aspectes que en el ple municipal no s’haurien pogut resoldre de la mateixa manera”.

Durant els anys que ha durat el pacte, l’Ajuntament ha destinat prop de 90 milions d’euros a les empreses, els comerços, les famílies, els joves o les persones en atur. Una xifra a la qual s’hi han sumat 36 milions més provinents d’altres administracions i fons europeus.