El nou projecte urbanístic per a la remodelació del carrer de Doctor Martí i Julià a Collblanc-la Torrassa eixampla voreres per facilitar l’accessibilitat i la mobilitat, elimina una filera d’aparcament i, al mateix temps, conserva la totalitat dels arbres que hi són a l’actualitat, responent així a la demanda de la ciutadania. L’Ajuntament té previst presentar aquest projecte en el Consell de Districte convocat per aquest dimarts i anuncia que les obres començaran la primera setmana de novembre.

La nova reforma vol preservar la qualitat ambiental d’aquesta via, de gairebé un quilòmetre de longitud que travessa els barris de Collblanc i de la Torrassa des de carretera de Collblanc i fins a Ronda de la Via. Per això, la superfície arbòrea actual no es tocarà i, a més, es preveu augmentar-la amb nous exemplars d’arbres quan la sequera ho permeti, per tal de mantenir en aquest carrer les condicions de refugi climàtic, segons explica l’Ajuntament en nota de premsa.

També el nou carrer serà una plataforma única, és a dir, calçada i voreres se situaran al mateix nivell i els vianants tindran prioritat respecte el trànsit rodat, mesura que contribuirà a reduir les emissions contanimants a la zona.

Les noves voreres tindran 2,2 i 4,2 metres d’amplada, respectivament. Aquest mesura, sumada a l’eliminació d’una de les dues fileres d’aparcament de vehicles, facilitarà els itineraris a peu del veïnat.

Simulació digital del nou carrer. Esquerra, imatge actual. Dreta, disseny del nou carrer

L’objectiu és que aquesta via de prop d’un quilòmetre esdevingui una mena de rambla de passeig. La regidora de districte II, Ólga Gómez Fernández, ha assenyalat que “la idea és repetir l’eix que ja tenim des de la plaça Espanyola fins a la plaça del mercat de Collblanc, que és un eix de passeig i d’interlocució entre els dos barris”.

Un altre punt clau és el manteniment de l’arbrat, “per garantir la qualitat de l’aire i el confort climàtic”, segons que ha destacat la regidora de districte.

Tema del dia del Consell de Districte aquest dimarts

El projecte del carrer Doctor Martí i Julià és presentarà al Consell de Districte de Collblanc-la Torrassa d’aquest dimarts, el mateix dia que diverses entitats han convocat una concentració per demanar el manteniment dels arbres. La regidora ha reiterat que en cap moment es plantejava deixar el carrer sense arbres i ha afegit que “quan el decret de sequera ho permeti en plantarem de nous en els escocells que ara no en tenen”. Gómez ha convidat les entitats a participar activament en el Consell.

La remodelació del carrer Martí i Julià també preveu nou mobiliari urbà i renovar l’enllumenat públic. El projecte té un pressupost de prop d’un milió d’euros, cofinançat amb els fons europeus Next Generation, i durarà 12 mesos a partir de la primera setmana del novembre. Les obres es faran per trams i el veïnat i els comerços de cada zona aniran rebent la informació pertinent.