El Consell de Ministres ha concedit al músic hospitalenc, Antoni Ros Marbà, la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts corresponent a l’any 2023.

La Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts és un reconeixement que distingeix les persones i entitats que hagin destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagin prestat serveis notoris en el foment, desenvolupament o difusió de l’art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic.

Antoni Ros Marbà, nascut al barri de Santa Eulàlia l’any de 1937, és un músic i director d’orquestra reconegut internacionalment, fill predilecte de la ciutat, distingit l’any 2002, i Creu de Sant Jordi (1988).

El mestre ha dirigit entre d’altres l’Orquestra Simfònica de RTVE, la Netherlands Chamber Orchestra, l’Orquestra Nacional d’Espanya i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. L’any 2011 va rebre la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu.

El passat mes de setembre, Ros Marbà va ser homenatjat durant els actes de la Diada Nacional de Catalunya pel 30è aniversari de la versió oficial de l’himne de “Els Segadors”, composat per l’artista hospitalenc.

Una altra hospitalenca, l’actriu Núria Espert, també va rebre la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts l’any 1983.

Entrevista a Ros Marbà al programa Veïns (Desembre 2018)