El Museu de L’Hospitalet, de la mà del tècnic Agustín Castellano, ha participat dels actes internacionals en commemoració de l’alliberament de Gusen i Mauthausen formant part de la delegació de l’Amical de Mauthausen. En aquests actes que van tenir lloc a Àustria del 3 al 6 de maig.

Aquesta trobada s’emmarca en el Dia d’Homenatge als espanyols deportats i que van morir a Mautahusen i en d’altres camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme a Espanya. De fet, segons ha explicat Castellano “la gran majoria d’hospitalencs deportats als camps nazis van acabar morint a Gusen i Mauthausen”.

L’Amical Mauthausen és qui organitza aquesta trobada que aglutina a familiars i descendents dels deportats aquests dies com a “intensos, emotius i molt enriquidors”. En aquesta ocasió, han coincidit amb la Fina Iglesias, neta del deportat hospitalenc Eloy Ferrer Díaz a qui es va col·locar una Stolpersteine el passat 25 de novembre al carrer de Mossen Jaume Busquet, 14 de la ciutat. De fet, 11 dels hospitalencs que van passar per camps de concentració compten amb una llamborda Stolpersteine que els recorda davant d’on van viure. Castellano explica que “en els propers mesos esperem que ens arribin 10 llambordes més i que abans que acabi l’any 2025 les puguem col·locar als carrers de la ciutat.”