Fa un segle naixia a Collblanc Josep Janés i Olivé, per a molts el millor editor espanyol del segle XX. La biblioteca del barri, que porta avui el seu nom, ha preparat un seguit d’actes per commemorar aquest centenari.

Una exposició, una conferència, una xerrada i un recital conformen els actes que la Biblioteca Josep Janés (c. del Doctor Martí i Julià, 33) ha preparat per tal d’honorar la memòria del poeta, periodista i editor Josep Janés (1913-1959).

L’exposició ha estat cedida pel grup editorial Penguin Random House, al qual pertany l’editorial Plaza&Janés, hereva al seu torn del llegat editorial de Josep Janés. Al llarg d’una desena de plafons il·lustrats es repassa la història i la feina de qui va ser fill d’una modesta família del Collblanc de principi del segle passat. L’exposició es pot veure des d’aquesta setmana i fins al 23 de novembre a la biblioteca.

Tot i que ja és accessible, la inauguració oficial de l’exposició tindrà lloc el 21 de novembre ja que es farà coincidir amb la presència de dos especialistes en la figura de Janés: Jacqueline Hurtley, professora de literatura anglesa a la Universitat de Barcelona i autora del llibre Josep Janés. El combat per la cultura (Curial, 1986), i Josep Mengual, filòleg i autor del recent publicat A dos tintas. Josep Janés, poeta y editor (Debate, 2013).

El proper 21 de novembre, a partir de les 18.30, Jacqueline Hurtley farà una conferència sobre la figura de Janés, mentre que tot seguit Josep Mengual participarà en una xerrada al voltant del seu llibre i de la figura de Janés com a editor. La jornada clourà amb un recital de poesia amb poemes d’un dels tres llibres que va publicar Janés, Combat del somni.