Descobrir els aliments de temporada, desmuntar els mites nutricionals o inspeccionar ingredients amb microscopi són algunes de les activitats que ha portat la nova edició de Mercat de Ciència. Amb la col·laboració d’una nutricionista, una divulgadora i una historiadora ben curiosa vinguda del futur, han apropat els coneixements científics a peu de mercat.

La comunicadora i divulgadora encarregada de l’activitat, Ariadna Ferrer, creu que el mercat és un lloc propici per fer ciència: “en ser un espai on podem trobar peix, carn, fruita i verdura, es reuneixen persones amb inquietuds diferents i intentem resoldre aquests dubtes que tenen o generar més preguntes per veure el seu coneixement i si poden sortir amb una cosa que no sabien abans”, comenta.

El Mercat de La Florida s’ha transformat així en un espai on aprendre més sobre com millorar la salut, els hàbits nutricionals i els coneixements relacionats amb l’alimentació. Per a la doctora en Nutrició per la Universitat de Barcelona, Adriana García, el que falta més és “educació nutricional per saber el tipus d’aliments, com combinar-los i les seves propietats” i principalment “saber les porcions, no només saber si l’oli és bo o dolent, sinó quant menjar-ne”.

Entre compra i compra al mercat, els usuaris han pogut endinsar-se al món de la ciència. És el cas del Víctor, qui no ha dubtat a veure què podia aprendre: “he observat una ceba molt de prop, això sempre està bé. Després m’han fet preguntes sobre hàbits d’alimentació i han vist si són sans”, ha explicat.

Per la seva part la doctora Liliana Pervenir, com es dona a conèixer la dinamitzadora de la iniciativa, comenta la clau de la proposta: “en lloc de fer que la gent vagi on es fa ciència, portem la ciència als llocs on va la gent, que és molt més còmode. Aquí s’acosta, es pregunta què està passant i marxa sense la sensació que la ciència només és cosa de gent intel·ligent”, remarca.

La iniciativa de L’HCiència expandeix així la curiositat científica molt més enllà de les aules i els espais d’aprenentatge tradicionals.