L’Auditori Barradas ha acollit un nou reconeixement a Jaume Botey, activista social i cultural, exregidor d’Educació, professor i pacifista, mort el 15 de febrer als 78 anys. En aquesta ocasió ha estat amb motiu del Memorial Joan XXIII, una iniciativa de la Universitat Internacional per la Pau i de l’Institut Víctor Seix de Poliemologia que també ha distingit l’ONG Stop Mare Mortum.  

El Memorial Joan XXIII celebra enguany el 50è aniversari i durant la seva trajectòria ha volgut posar en valor la tasca de persones i entitats socials que hagin contribuït a fomentar la cultura de la pau arreu del món. Algunes de les figures premiades han estat Raimon Panikkar, Eduardo Chillida, Maixabel Lasa, Adolfo Pérez Esquivel, Carmen Magallón i Josep Maria. Montferrer, entre d’altres.

En el cas de Jaume Botey, el jurat ha destacat la seva vinculació a moviments socials i pacifistes, les vagues de fam pel 0,7% d’ajuda a països en vies de desenvolupament, les protestes contra la guerra a l’Iraq i la mobilització per assolir la Renda Mínima Garantida de Ciutadania. El guardó el va recollir la seva esposa. Pilar Massana.

Arcadi Oliveres, president de la Universitat Internacional per la Pau, també ha recordat que Jaume Botey “va ser un dels primers activistes per reconèixer i regular a casa nostra el dret a la objecció de consciència, a banda d’un munt de reivindicacions educatives i de justícia i equitat social”.

De la seva banda, Montserrat Salvat, presidenta de l’Institut Víctor Seix de Poleomologia, ha explicat que el Memorial Joan XXIII “vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que hagin treballat per la pau i la convivència a casa nostra i arreu i que potser no hagin estat prou valorades”.

Aquest ha estat el cas de l’ONG Stop Mare Mortum, que ha rebut la distinció Frederic Roda, pel seu treball en defensa de les persones que fugen dels conflictes en cerca de refugi i pel canvi en les polítiques europees sobre estrangeria i acollida de persones nouvingudes.