Tots els grups polítics a excepció de Vox han donat suport al manifest Impliquem-nos per la igualtat!, que les entitats i associacions de dones de la ciutat han elaborat amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el 8 de març.
El text recull que segons la darrera enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques sobre igualtat, el 44% dels homes pensa que la promoció de la igualtat ha anat massa lluny i ara els discrimina. “Davant aquesta percepció, els col·lectius de dones de la ciutat defensem que avançar en igualtat mai no serà anar massa lluny, ni mai n’hi haurà prou”, ha explicat la regidora del PSC Laura Garcia Manota, responsable de Drets Socials.
La regidora de Vox, Esther López, però, ha justificat la postura del seu grup contrària al 8M. “Exigim un canvi contundent i urgent per garantir tota l’assistència i suport possible a qualsevol víctima de violència i als seus fill, sense importar el gènere o la identitat sexual de l’agressor”, ha dit.
Una representació de dones vinculades a entitats de la ciutat han estat presents a la sessió plenària i s’han manifestat en contra del posicionament de Vox.
Garantir les targetes moneder
A proposta del PP, el Ple ha aprovat per unanimitat assegurar l’administració i la recàrrega de les targetes d’alimentació per a famílies vulnerables.
La regidora del PP Lorena Paricio ha dit que aquest problema no l’ha originat l’Ajuntament, però és necessari que asseguri que “aquests ajuts arribin l’abans possibles a les famílies que ho necessiten, mentre no es resolgui el canvi de model en la gestió que han imposat altres administracions”.
En aquest sentit, la regidora de Drets Socials, Laura García Manota, ha explicat que ja s’ha arribat a un acord amb Creu Roja i que en els pròxims dies es començaran a distribuir les targetes. L’Ajuntament informa que destina més de 5 milions d’euros als diferents dispositius integrats en el Programa de garantia alimentària del municipi.
Consens sobre recuperar la ràdio municipal
Ha tingut el suport de tots els grups municipals la moció a proposta d’ERC+EUiA, PP i L’HECP per recuperar la ràdio municipal, amb un nou model adaptat als nous formats. El PSC ha votat parcialment a favor.
La moció demana al Consell Consultiu i Assessor que elabori, en un termini màxim de sis mesos, un informe sobre les diferents opcions per a la reobertura de la ràdio municipal, així com les plataformes d’emissió, i els seus costos, i que aquestes conclusions es facin públiques.
En suport d’aquest tema, ha intervingut Juan Carlos Valero en nom de l’entitat Foment de la Informació Crítica (FIC-LH) que ha defensat la ràdio com a mitjà de proximitat que garanteix el dret a la informació.
El portaveu del PSC, Francesc Belver, ha recordat que el maig de 2023 el Ple va aprovar per unanimitat el contracte programa dels mitjans de comunicació municipals de L’Hospitalet per al període 2022-2025, en el qual es marquen les línies mestres dels mitjans de comunicació municipals en els propers anys i que ja contempla la realització de pòdcasts.
Ràdio L’Hospitalet va tancar el 2012 després de 30 anys en antena per decisió de l’equip de govern amb l’objectiu d’aprimar l’estructura dels Mitjans de comunicació de la ciutat i fer-los més sostenibles.
Altres mocions individuals
El Ple ha aprovat —a proposta del PSC- l’adhesió de L’Hospitalet a l’Agenda digital dels municipis de Catalunya, que impulsa el Consorci Localret, òrgan que vol acompanyar els ajuntaments en la seva transformació digital. L’Agenda té com a objectiu articular la transformació digital dels municipis.
Altres tres mocions a proposta d’ERC+EUiA han rebut llum verda. La primera, per unanimitat, per establir la celebració, un cop a l’any i dins del primer semestre natural, d’una sessió extraordinària del Ple destinada a debatre l’estat de la ciutat. Una altra, per millorar els procediments de gestió de les subvencions provinents d’altres administracions, i per reforçar el plans d’ocupació i d’orientació professional per a joves. I la tercera, que demana a la Generalitat que treballi en el marc de la Taula Agrària les mesures de caràcter urgent per compensar els greuges que pateix la pagesia, i que consensuï les bases d’una futura Llei de sobirania alimentària de Catalunya que faciliti la supervivència del sector.
Altres dos mocions del grup popular han tirat endavant: una per deixar sense efecte la delegació atorgada a la Comissió delegada del Ple i l’altra, aprovada parcialment, que demana a la Regidoria de Joventut que habiliti espais d’oci juvenils a cada districte.
El Ple ha donat suport a la moció presentada per L’HECP que demana a l’equip de govern prendre les mesures necessàries per netejar i dignificar la zona del pàrquing del carrer del Tel·luri, al barri de Sanfeliu, així com realitzar els tràmits necessaris per dur a terme la retirada dels vehicles abandonats i en estat de degradació en aquest espai.
Minuts de silenci
La sessió del Ple municipal ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de l’incendi dels dos edificis residencials de València a on van morir 10 persones fa pocs dies.
Un altre minut de silenci s’ha produït amb motiu de l’aprovació de la moció presentada per PP i VOX per condemnar els assassinats de dos guàrdies civils en acte de servei contra el narcotràfic. Aquesta moció ha rebut el suport del PSC mentre que ERC+EUiA i L’HECP s’han posicionat en contra.
D’altra banda, agents de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet han tornat a protagonitzar una acció de protesta dins el plenari per reivindicar millores salarials i organitzatives. Els policies han distribuit octavetes entre la sala per explicar les seves peticions.
Altres temes abordats en el ple de febrer han tingut a veure amb l’àmbit educatiu.