En el segon trimestre de l’any, el preu mitjà del lloguer a L’Hospitalet ha baixat dels 880 euros mensuals fins als 814 euros al mes. Un descens que arriba amb la posada en marxa de l’índex de preus que limita els lloguers. La mesura també ha afectat el nombre de contractes signats, que han caigut un 19% a la ciutat.

Segons les dades de l’Incasòl fetes públiques per la Generalitat, el preu del lloguer a L’Hospitalet baixa fins als 814 euros de mitjana, uns 65 euros mensuals menys del que es pagava el trimestre passat. Una rebaixa que arriba després que els lloguers de la ciutat assolissin el màxim històric de 880 euros al mes, i que s’explica per l’entrada en vigor de la limitació dels preus.

De fet, si ho comprarem amb el trimestre anterior, just abans de l’aplicació del topall de preus, L’Hospitalet és dels municipis de l’entorn on més han baixat els lloguers.

A ciutats com Barcelona o Terrassa, així com en el conjunt metropolità, la baixada dels preus se situa al voltant d’un 5%. Un percentatge que a L’Hospitalet és lleugerament superior i frega el 7,5%.

Font: Incasòl. Generalitat de Catalunya

Tot i que els preus s’han abaratit amb el topall, a L’Hospitalet els lloguers actuals són més cars que els d’ara fa un any, quan es pagaven uns 770 euros al mes. Si bé als municipis més propers els preus pràcticament s’han mantingut respecte al mateix període del 2023, a L’Hospitalet els lloguers han pujat un 5,4% en només un any.

Font: Incasòl. Generalitat de Catalunya

De fet, el segon trimestre del 2024 ha estat el més car pel que fa al preu dels lloguers a la ciutat. Un fet que confirma la tendència a l’alça dels últims anys.

Els contractes de lloguer, a la baixa


D’altra banda, a L’Hospitalet el nombre de contractes de lloguer ha caigut un 19% des de l’aplicació de la limitació de preus. Amb poc més de mil contractes signats en tres mesos, es redueix una xifra que s’havia mantingut estable en els últims anys.

Font: Incasòl. Generalitat de Catalunya

Precisament, el Sindicat de Llogateres alerta que la caiguda dels contractes es produeix perquè els propietaris prefereixen fer lloguers de temporada i d’habitacions per saltar-se la limitació de preus. Per això, diuen, cal posar topalls a aquests tipus de contractes, que a L’Hospitalet han arribat a preus de rècord.

Segons Enric Aragonès, portaveu del Sindicat, “el lloguer s’està desviant cada vegada més cap al lloguer de temporada, per tant, és urgent sotmetre’l a regulació de preus perquè no hi hagi vies d’escapament cap a aquests contractes escombraries i fraudulents que serveixen per saltar-se la llei”.

Per la seva banda, la Cambra de la Propietat Urbana de L’Hospitalet assegura que els lloguers de temporada són mínims a L’Hospitalet i que tot i que s’alegren de la contenció dels preus, veuen que no se soluciona el problema de la manca d’habitatge de lloguer.

Ana González, secretària de l’entitat, afirma que “creiem que es mantindrà aquesta tendència de caiguda en l’oferta d’habitatges de lloguer, que és el problema de fons. En el que queda d’any el lloguer estarà contingut en base a l’aplicació de la llei de l’habitatge”