L’Ateneu de Cultura Popular de L’Hospitalet va acollir el debat ‘Lawfare contra el sobiranisme‘, en què els ponents van defensar que s’ha produït una persecució per part de la justícia i magistrats contra membres del moviment independentista per motius polítics.
De fet, el lawfare es podria definir com el desenvolupament de procediments judicials amb finalitats de persecució política, degradació de la imatge pública per inhabilitar a un o diversos adversaris polítics.
En aquesta ocasió, la conversa a l’Ateneu ha girat al voltant de la figura de Laura Borràs, expresidenta del parlament de Catalunya. La també presidenta de Junts per Catalunya qui ha format part de l’esdeveniment, ha explicat que “de totes les circumstàncies que s’han de donar perquè es consideri un cas de lawfare, el meu les compleix. Des d’una investigació prospectiva, que vol dir anar a buscar una intencionalitat política no perquè et trobis un delicte, fins a un vot particular de la jutgessa que desmunta la sentència i un indult que demana el mateix jutge perquè creu que és desmesurada la pena que aplica”.
D’altra banda, David Ros, co-redactor de l’informe independent sobre la sentència de Laura Borràs ha afirmat que es tracta d’un cas de guerra judicial i que va haver una intencionalitat per desprestigiar l’actual presidenta de Junts per Catalunya, ja que l’adjudicació de contractes es va dur a terme en la manera prevista en aleshores la vigent Llei de Contractes del Sector públic.
També han intervingut Eva Pous, advocada d’Alerta Solidària i Damià del Clot, expert en lawfare.
L’acte que s’emmarca dins dels debats independentistes sobiranistes republicans, organitzats per l’entitat Acord d’Esquerres per la República Catalana i han assistit representants de Junts per L’Hospitalet i Esquerra Republicana.