El pròxim divendres 24 de novembre i dissabte 25 tindrà lloc una nova edició del Gran Recapte que, un any més, organitza la Fundació Banc dels Aliments, amb l’eslògan “Alimenta el que importa”. Aquesta edició ve marcada, però, per la inflació ja que la pujada dels preus dels aliments afecta directament a la recaptació i també a l’augment de famílies que necessiten ajuda per omplir la cistella bàsica de la compra.

En aquest sentit, el responsable de logística del Banc dels Aliments de Barcelona, Oriol Dolader, afirma que les entitats cada cop ens demanen més productes bàsics, però cada cop estem més afectats, com tothom, per la pujada dels preus dels aliments. Abans un tràiler carregat de llet ens costava 15.000€ i ara més de 30.000€. A més, a les famílies amb pocs recursos, la cistella de la compra els ha minvat molt. Abans amb 50€ podrien omplir un carro del supermercat i ara no”.

El format de la donació d’aliments és, apunta Oriol Dolader, “des de la pandèmia amb un format mixte. Apostem i mantenim la recollida física d’aliments, però també l’aportació econòmica a la línia de caixes, uns diners que després s’inverteixen en els aliments de més necessitat. A més, del Bizum, que ens permet una nova via i donar més cobertura al recapte”. L’any passat, el valor dels aliments i les donacions recollits va ser de 6.277.974 euros. Aquesta suma va permetre adquirir aliments com oli, llet i conserves, però també aliments d’alt valor nutritiu com peix, carn i ous destinats a 240.000 persones a Catalunya.

Recordem, explica Dolader, que els productes que més es necessiten son “llet, oli, tot i l’alt preu, conserves de peix i carn, pasta, arròs, llegum seca i de vegades en aquestes dates ens arriben productes relacionats amb el Nadal”.

El Banc dels Aliments estima que aquesta edició, la del 2023, necessitarà d’unes 18.000 persones voluntàries, que es poden inscriure a la campanya a través del web granrecapte.com. A la província de Barcelona, calen 1500 voluntaris, que distribuïts als diferents punts de recollida d’aliments dels establiments col·laboradors, tenen com a tasca principal informar sobre la funció del Banc dels Aliments, així com també de la situació de precarietat alimentària al nostre entorn.