El Govern ha aprovat ampliar la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat i incloure la zona dels terrenys de Cal Trabal (denominades les Marines de L’Hospitalet).

La proposta de la Generalitat és ampliar la zona com Lloc d’Importància Comunitària (LIC) Delta del Llobregat, que passa a denominar-se Aiguamolls del Delta del Llobregat, i dur a terme un seguit de mesures per garantir el futur del Delta.

En concret, la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) s’amplia en 1.472,07 hectàrees, amb una superfície protegida final de 2.407,12 ha, dins els termes municipals de L’Hospitalet, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Barcelona.

L’interès ornitològic de les zones agrícoles i obertes de la plana deltaica és preceptiu per incloure-les a la ZEPA, tal com esmenta la carta d’emplaçament. En aquestes àrees, hi viuen ocells com el trobat (Anthus campestris), el torlit (Burhinus oedicnemus), la daurada grossa (Pluvialis apricaria), el corriol pit-roig (Charadrius morinellus) i la terrerola comuna (Calandrella brachydactyla). Aquests ambients, a més, són zones d’alimentació d’altres espècies no estrictament agrícoles, com l’esmirla (Falco columbarius), el falcó de la reina (Falco eleonorae) i el milà reial (Milvus milvus).

Les espècies de zones humides també fan servir aquests espais com a zones d’alimentació contigües al seu hàbitat natural, que es troba fragmentat i té una superfície insuficient. Fins i tot l’ampliació de la ZEPA protegeix el territori per a les aus migratòries, que constitueixen més del 98% de les espècies presents al Delta del Llobregat, amb la qual cosa es garanteixen les seves àrees de reproducció, alimentació, muda i hivernada, i també les zones de descans.

Mapa de les ZEPA sombrejades en verd

El sector de Cal Trabal està inclòs dins projecte ja aprovat per la Generalitat del PDU Biopol-Granvia que preveu preservar aquesta zona natural, a partir d’ara també Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

L’acord amplia també el LIC en 590,83 ha, de manera que passa a tenir una superfície de 1.556,66 ha. De fet, el Delta de Llobregat esdevé un espai de gran valor ecològic per la presència de diversos hàbitats d’interès comunitari. En destaquen els del litoral, especialment els referents als ambients dunars, incloent-hi les pinedes de pins mediterranis, catalogades com a prioritàries per la Directiva europea que regula la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres. Cal destacar que l’ampliació del LIC comportarà una protecció de més del 56% de l’hàbitat de les depressions humides interdunars, del 47% de les dunes movents del cordó litoral amb borró i del 13% de les dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre.

La proposta incorpora la llera del riu Llobregat entre la desembocadura i el pont de la carretera N-340 (Molins de Rei – Sant Vicenç dels Horts) com a ZEPA i LIC. Això aporta una extensió rellevant d’espais fluvials amb ambients de ribera i una presència important d’ocells que empren aquest tram del riu de forma complementària a les zones humides del Delta, alhora que esdevé un element clau per a la connectivitat biològica del territori.

Un cop coneguda la notícia d’aquesta aprovació l’AEBALL (Associació Empresarial del Baix Llobregat i L’Hospitalet) s’ha manifestat en contra d’aquesta ampliació de la zona ZEPA que segons la patronal “paralitzaria les inversions, el creixement i la promoció econòmica de la comarca a més de suposar un greu perjudici per al desenvolupament de les infraestructures ferroviàries i viàries, així com l’ampliació de l’aeroport”.

Per a l’entitat empresarial aquesta mesura “no compta amb el recolzament polític necessari, doncs va ser rebutjada dues vegades pel Parlament de Catalunya, ni amb el suport de l’empresariat del territori”.