El Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, han presentat el model avançat d’intel·ligència artificial per a la prevenció d’incidents que han desenvolupat el SEM i el CIDAI, en el marc de l’estratègia d’intel·ligència Artificial de Catalunya.

El projecte té per objectiu crear una eina predictiva de la demanda que permeti adaptar la capacitat de resposta i gestió del SEM davant de possibles emergències i establir també les bases per a futures innovacions tecnològiques en l’àmbit dels serveis sanitaris de Catalunya.

Anna Fontquerni, directora del SEM, ha explicat que “el SEM té un volum d’activitat variable que requereix una adaptació constant dels recursos disponibles, tant a la Central de Coordinació Sanitària com a les unitats distribuïdes estratègicament arreu del territori”.

Fontquerni ha destacat que “el desenvolupament d’aquest nou model predictiu amb ús d’IA és el primer pas per comptar amb una eina que ens permet anticipar l’activitat presencial i no presencial. Gràcies a totes les dades generades pel SEM des de l’any 2014 i a la confecció dels models predictius per part del CIDAI, aquest avenç és de gran utilitat en la presa de decisions”.

El cap de l’Àrea de Sistemes d’Informació, Tic i Dades del Sem, Raimon Dalmau, ha assenyalat que “aquesta prova de concepte és un primer pas pel SEM en l’ús de tècniques d’IA i aprenentatge automàtic, que ha donat un resultat molt bo com a model predictiu d’activitat i ens proposem ampliar el seu abast a curt termini a altres aspectes del servei”.

El SEM rep un gran nombre de trucades relacionades amb incidents, si bé el seu volum varia en funció de l’hora del dia, el dia de la setmana o l’època de l’any, entre altres factors.  En aquest escenari, el repte que es va plantejar va ser el d’implementar un sistema basat IA que pogués predir el nombre d’incidents en un horitzó temporal curt, tot permetent una gestió primerenca i eficient dels recursos.

En el projecte, s’han desenvolupat models d’IA entrenats amb dades històriques generades pel SEM que poden predir amb un alt grau de precisió el volum d’activitat futura. El projecte incorpora també un quadre de comandament que s’ha posat a disposició del SEM, per tal de complementar-la seva operativa habitual