La situació de sequera a Catalunya continua sense millorar i el Govern de la Generalitat ha preparat una modificació del decret de sequera. S’han anunciat les restriccions que s’aplicaran quan l’àrea de Barcelona entri en emergència per la sequera, previsiblement l’1 de febrer, així com les ajudes als municipis i ens locals per millorar l’eficiència de les seves xarxes i pal·liar els efectes de la falta d’aigua.

Les mesures entrarien, doncs, en vigor aproximadament d’aquí 15 dies, quan es preveu que s’arribi a l’estat d’emergència. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha insistit que avui no es declara encara l’estat d’emergència, però sí que ja s’han aprovat els acords perquè siguin efectius quan arribi el moment en què s’hagi de decretar. També s’ha anunciat que es flexibilitzen algunes de les mesures aprovades fins ara per minimitzar l’impacte als sectors més afectats, com la pagesia i la ramaderia, i poder garantir les seves activitats.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa amb el càlcul que, si no plou, la fase més restrictiva de l’emergència —la tercera fase— podrà arribar durant el mes d’abril.

En aquesta tercera fase de l’emergència serà quan les dutxes dels vestidors de tots els gimnasos i centres esportius de Catalunya quedaran tancades.

De fet, el govern català informava aquest dilluns als clubs esportius quines modificacions es faran amb el decret de sequera. Així, les restriccions que afecten els clubs esportius s’aplicaran de forma progressiva perquè la incidència sigui menor.

A L’Hospitalet, les mesures es donaran a conéixer després de la reunió del proper dijous de la Comissió Local de Sequera.

Hi ha tres fases dins de l’emergència

En les dues primeres fases es podran seguir reomplint les piscines incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat. En la fase 1 ho podran fer si, a canvi, redueixen el consum d’aigua de l’equipament, mentre que en la fase 2, si reomplen piscines i continuen regant, hauran de tancar les dutxes. En canvi, en la fase 3 de l’emergència, tots els equipaments esportius, tant els que tenen piscines i reg d’instal·lacions com la resta, hauran de tancar el servei de dutxes dels vestidors.

Es manté el consum màxim de 200 litres per persona i dia

L’escenari d’emergència per sequera fixa, per als municipis afectats, una limitació de 200 litres per habitant i dia, de mitjana. També es limita el consum d’aigua per altres usos. Les mesures que es mantenen són aquestes:

– Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos)
– Reducció del 25% del consum d’aigua dels usuaris industrials
– Reducció del 25% del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg)