La sequera excepcional que viu Catalunya des de fa tres anys  ha fet que els embassaments estiguin sota mínims històrics. Després que la Comissió Interdepartamental de Sequera analitzés la situació actual durant una reunió celebrada ahir , el Govern ha decidit que el proper dimarts aprovarà noves restriccions d’aigua a l’Àrea de Barcelona en una fase prèvia a l’emergència que arribarà al desembre si continua sense ploure. Es tracta de la sequera més important a Catalunya des que es tenen registres,

Aquesta fase de preemergència és el punt intermedi entre l’actual fase d’excepcionalitat i la d’emergència. Si arribem a aquesta darrera fase només es podrà consumir 200 litres per persona i dia. El sistema Ter-Llobregat és en el que viuen més persones i hi ha més activitat comercial i industrial.

Embassaments gairebé buits com mai han estat

Els embassaments es troben ara mateix fregant el 19% de la seva capacitat després de viure la sequera més gran mai recordada. Així el Govern, es proposa avançar l’estat d’emergència sense esperar a arribar al 16% de la capacitat dels embassaments.

El canvi climàtic està alterant el cicle anual on les comarques costaneres rebien aiguats durant la primavera i, especialment, la tardor.

Amb vistes a un agreujament d’aquesta situació en els propers anys, s’està potenciant el consum d’aigua regenerada i la que procedeix de les dessalinitzadores. L’objectiu és que l’Àrea Metropolitana sigui autosuficient per no estar mirant sempre al cel esperant la preuada pluja.

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’estudiarà baixar la pressió de l’aigua dels municipis on consumeixin més de 200 litres per persona al dia. Això dona millor resultat que tallar la sortida d’aigua de l’aixeta perquè en buscar solucions s’acaba consumint més. Es demana a la ciutadania que faci un esforç per consumir només 90 litres per persona i dia.