Nou pas per a la construcció de la nova escola Paco Candel. El Consell Executiu del Govern de la Generalitat ha acordat finançar amb 8,18 Milions d’Euros les obres d’aquest centre educatiu de Santa Eulàlia. Fa més de dotze cursos que la Paco Candel imparteix classe en mòduls a l’espera d’un edifici que els permeti continuar amb un projecte pedagògic innovador.

El Govern de la Generalitat ha autoritzat el Departament d’Educació, en l’última sessió del Consell Executiu celebrada dimarts, a destinar un total de 8.182.951 euros per a l’execució de les obres de construcció de la nova Escola Paco Candel.

L’Ajuntament, a l’espera de signar el conveni regulador amb la Generalitat, ja té aprovat el projecte executiu de l’obra per fer la licitació tan aviat com es signi, segons el tinent d’alcaldia d’Educació David Quirós. El consistori haurà d’avançar els recursos econòmics i afegirà a la inversió 577.397 euros més que es destinaran a la urbanització de l’entorn.

L’Escola Paco Candel és un centre educatiu públic ubicat entre els barris de Santa Eulàlia i Gornal que es va posar en marxa el curs 2011-12 de manera provisional en mòduls prefabricats. Fa anys, doncs, que el Departament d’Educació i l’Ajuntament treballen plegats per desencallar una solució definitiva per als espais d’aquest centre, llargament reivindicat per la comunitat educativa. 

Segons argumenta el Departament, en un comunicat de premsa, “la principal dificultat tècnica que s’ha hagut de superar ha vingut derivada del pas del túnel de la Línia 9 del metro per sota del solar, que limitava el nombre d’alçades que podia suportar el projecte”.

Anys d’espera

Recordem que el 2018 l’Ajuntament va arribar a un acord amb la Generalitat per tal d’accelerar la construcció de l’edifici: el consistori s’encarregava de l’elaboració del projecte i avançaria els diners de les obres de construcció. Uns diners que després hauria d’aportar la Generalitat.

Un cop fet el projecte constructiu amb la col.laboració de les famílies, l’import final de les obres ha estat un nou punt de controversia entre ambdues administracions. La Generalitat va posar pegues per acceptar-lo ja que superava el cost mitjà dels nous centres educatius públics que es construeixen a Catalunya. Segons ha defensat la comunitat educativa de la Paco Candel i l’Ajuntament, aquesta escola es caracteritza per impulsar un projecte pedagògic singular i innovador i per això requereix un edifici que permeti donar-li continuïtat.

Després d’aquest acord del Consell Executiu que garanteix el finançament, cal el tràmit de la signatura del conveni regulador per part de la Subdirecció General d’Economia de la Generalitat i de l’Ajuntament. El consistori asegura que un cop estigui signat el document està tot enllestit per licitar les obres.

Les famílies fa unes setmanes havien donat un ultimàtum a les administracions per desencallar l’inici de la construcció i havien anunciat la represa de les mobilitzacions si el 31 de juliol no s’haguessin produït avenços.

Reaccions

Jaume Graells, en qualitat de portaveu del grup municipal d’ERC-EUiA, ha manifestat en un comunicat que “per fi veiem la concreció d’un acord llargament reivindicat per la comunitat educativa, i que vaig treballar perquè tirés endavant des de la meva responsabilitat com a regidor d’Educació” (durant la seva etapa com a edil socialista).

Graells ha volgut agrair la feina del Departament d’Educació per “desbloquejar aquesta situació malgrat els entrebancs” i ha instat el govern municipal ano torni a dilatar els terminis com ha fet amb l’elaboració del projecte” i a “seguir treballant en aquesta línia de col·laboració, i no confrontació, per millorar l’educació a L’Hospitalet”.