La comunitat gitana de L’Hospitalet ha omplert d’activitats lúdiques i culturals l’avinguda Carmen Amaya, del barri del Gornal, amb motiu del Dia del Poble Gitano, que se celebra aquest dilluns 8 d’abril, quan, l’any 1971, es va aprovar el reconeixement de la bandera i l’idioma romaní.

Taller de diverses manualitats i peces d’artesania i actuacions musicals han servit també per continuar reivindicant la no discriminació de la comunitat gitana a la nostra societat.

Mercedes Gómez, coordinadora de l’Associació gitana Lacho Bají Calí, ha destacat que “avui és un dia on es reconeix i on els gitanos tenim més visibilitat, també és un dia per reivindicar els nostres drets que han estat trepitjats durant anys en aquest país”

Els alumnes de l’IES Gornal han participat en la celebració amb un ball de la pau. Enguany els encarregats d’interpretar l’himne gitano”gelem gelem” han estat els cantants de flamenc Piki Fernández i Carmen Fernández, acompanyats per alumnes de l’escola de música EMMCA.

El gitanos han estat sempre un col·lectiu de resistència que han hagut de lluitar contra estereotips i incomprensions. S’ha caracteritzat pel seu esperit lliure i nòmada no sempre ben entès per la resta de comunitats per on han passat.