El Festival LOOP de videoart ha triat L’Hospitalet per donar el tret de sortida a la seva 21a edició. Durant l’acte d’inauguració, que s’ha celebrat al Centre d’Art Tecla Sala, s’ha presentat l’òpera visual “Anòxia. Un preludi constant”, que es podrà veure fins el 10 de desembre.
Es tracta d’una obra de videoart amb què l’artista Fito Conesa, guanyador del darrer premi de Videocreació, denuncia la degeneració que viu el Mediterrani. Imatges que mostren des de les desigualtats socials i econòmiques entre el nord i el sud fins a l’acció humana i la sobreexplotació dels recursos que ha posat en perill l’ecosistema marí.
En aquest sentit Conesa explica que “per a mi és una manera polipoètica, és a dir, poètica i política, de parlar sobre les diferents maneres que tenim d’habitar el Mediterrani, ja sigui abordant la crisi ecològica, la crisi humanitària o la crisi econòmica que pateix. No sé si hi som a temps, però és moment d’actuar i no de culpabilitzar. Per això reivindico el llenguatge poètic com un instrument diferent per remoure les ments”.
La instal•lació audiovisual s’acompanya d’un petit recull d’objectes del passat que són testimoni d’una visió del Mediterrani dominada per la febre turística i immobiliària. Per exemple, postals antigues de pobles costaners, mapes o discos de vinil dels anys 60 del Festival de la Cançó Mediterrània.
La peça, però, va més enllà de la projecció de vídeo i ha estat pensada com una òpera visual, acompanyada de les composicions musicals de l’artista i la veu de la mezzosoprano Claudia Schneider.

La inauguració del Festival Loop ha comptat també amb l’artista transdisclipinar La Niña Jacarandá, que ha presentat la seva perfomance Sexpiritual.
En aquesta edició del Festival LOOP hi participen més d’un centenar d’artistes, que a través del videoart, exploren qüestions com l’emergència mediambiental, la memòria històrica o l’impacte de la tecnologia.
Per a Victoria Sacco, directora artística del Festival LOOP, es tracta d'”oferir als espectadors un petit paisatge d’imatges en moviment. El videoart reuneix imatge, so, temps, instal·lacions i pantalles. És un camp artístic amb moltes qualitats i possibilitats”.
Un programa d’exposicions, projeccions i perfomances que es podrà veure sobretot a Barcelona, però també en diversos espais artístics de L’Hospitalet. Així, en el marc del programa City Screen, s’han programat activitats a le galeries EtHall, Ana Mas Projects, Tangent Projects, Raccoon Projects i al TPK Art i Pensament Contemporani.