L’Hospitalet tornarà a ser una de les seus de la setena edició del festival Dansa Metropolitana, que enguany dona especial protagonisme a les danses urbanes i a les companyies franceses. Durant el mes de març el festival arriba a un total de dotze ciutats de la regió metropolitana.

Al llarg de més de dues setmanes s’oferiran espectacles, classes obertes o tallers que volen apropar la dansa de tots els estils a tota mena de públics. Per això, moltes de les propostes seran gratuïtes o es programaran en espais poc convencionals, com places, carrers o equipaments públics.

A L’Hospitalet, el festival arrencarà el 2 de març al Centre d’Art Tecla Sala amb Cyberexorcismo. Un espectacle gratuït en el qual la coreògrafa Núria Guiu, acompanyada de cinc intèrprets TikTokers i la participació del públic, explora l’estètica del món virtual a través dels balls característics d’aquesta xarxa social.

El mateix dia inaugural del festival també es podrà veure al Centre Cultural la Bòbila l’espectacle del projecte Artèries, una novetat d’aquesta edició. Es tracta d’una iniciativa obrir la dansa urbana a la ciutadania a través de la col·laboració entre coreògrafs professionals i escoles de dansa. En el cas de L’Hospitalet hi participarà l’artista Ruth Prim i l’acadèmia RuskiDance Company.

L’actuació de la companyia JazzBetween, durant la presentació de la programació del festival.

Una altra de les propostes gratuïtes és Clinch, que arriba de la mà d’Àngel Duran el dia 15 a Can Trinxet. Amb la boxa com a fil conductor, la peça qüestiona un concepte tradicional de masculinitat basat en la negació de la fragilitat i l’expressió dels propis sentiments.

També el dia 15 serà el torn de la companyia francesa Dyptic, amb el seu espectacle itinerant D-Construction, que visitarà diversos municipis del festival. Es tracta d’una proposta hip-hop de gran format en què un grup de sis ballarins interactuen amb una bastida metàl·lica.

Pel que fa als espectacles de pagament destaca La Ciudad de los Otros, que la companyia Sankofadanzfro representa al Teatre Joventut el 9 de març. Un muntatge coral de dansa urbana contemporània d’arrel afrocolombiana que parla de la discriminació ètnica, la solitud i la desigualtat que pateixen persones amb orígens diversos.

El festival Dansa Metropolitana també donarà cabuda als intèrprets locals, com el bailaor de L’Hospitalet José Manuel Álvarez, amb el seu espectacle Muerdelimones, el 16 de març al Teatre Joventut. L’endemà, Ivan Góngora, artista establert a la ciutat, portarà a l’Auditori Barradas El Duelo del Hombre, una peça introspectiva que fusiona el flamenc i la poesia.

Enguany tampoc hi faltarà La Canalla Balla, una iniciativa adreçada als nens i nenes de primer de primària de les escoles públiques de la ciutat. Acompanyats de les bandes musicals de l’EMMCA, l’Escola Municipal de Música Centre de les Arts, els infants ballaran diferents coreografies a l’Estadi Municipal de Futbol.

La cloenda del festival serà el 16 de març amb la programació del Territori Dansa. Un deia sencer en què la plaça del Poliesportiu del Centre i els seus voltants, com els jardins de Can Sumarro o el pati del Museu, s’ompliran d’activitats i espectacles gratuïts.

A banda de L’Hospitalet, el festival de Dansa Metropolitana també se celebrarà a Barcelona, Cornellà, Esplugues, el Prat, Viladecans, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell i Granollers.