El Festival Acròbates ha inaugurat la divuitena edició amb “Xaranga i versos contra la censura”, un recital itinerant de poesia i música pels carrers del Centre de la mà dels poetes José Arcenegui, Lola Nieto, Olza Olzeta i la banda de jazz The Swing Cavaliers Marching Band. Fins el 25 de novembre s’han programat una quarantena d’espectacles a diferents espais de la ciutat que tindran com a eixos centrals la crítica a la censura i la figura de Federico García Lorca.

Així, la directora artística del festival, Vanessa Martín, explica que l’equip del festival vol denunciar “la censura que es produeix en alguns ajuntaments d’arreu d’Espanya on hi han entrat partits d’extrema dreta. Per això fem una recerca en els poetes censurats al llarg de la història i especialment durant el franquisme, com Miguel Hernández i García Lorca”.

Precisament, un dels homenatges a García Lorca arriba de la mà d’Alberto San Juan amb “Nueva York en un poeta”, un espectacle que reprodueix el text i la poesia crítica contra el capitalisme que Lorca va pronunciar fa gairebé un segle i que manté una llum plenament actual.

En el vessant teatral, l’actor Pepe Viyuela, acompanyat del baríton Luís Santana, presenten “La risa en verso”, un recital d’humor mitjançant una selecció de fragments i relats dels grans escriptors de la literatura espanyola amb la visió d’un dels actors més estimats de l’escena nacional. A més, Alberto San Juan i la banda presentaran “Nueva York en un poeta”, un espectacle que reprodueix el text i la poesia crítica contra el capitalisme que Lorca va pronunciar fa gairebé un segle i que manté una llum plenament actual. Dafnis Balduz i Jaume Madaula encarnaran a l’obra “El ring” el duel entre els poetes Gabriel Ferrater i Salvador Espriu. 

Una vegada més, el festival s’omplirà de propostes musicals. Amb l’afany de recordar la figura i la poesia de Pau Riba, l’Orquestra Fireluche presentarà en directe els dos treballs discogràfics signats amb el gran poeta: “Ataràxia” i “Segona florada”. L’espectacle “Mixtura” fusionarà la veu de Mercè Sampietro i la música d’Eduard Iniesta al servei dels versos de Brossa, Margarit o Estellés. I el menorquí Cris Juanico presentarà “M’enroca”, un nou disc que proposa un recorregut musical intimista. 

Els vermuts poètics seran espais de reflexió i conversa a les biblioteques de L’Hospitalet. Cal destacar “La capacitat de ser dos”, una conversa entre Mari Chordà, una de les veus més importants de la cultura catalana de les últimes dècades, i la historiadora i crítica d’art Elina Norandi.  

Com que aquest any s’ha volgut retre un especial homenatge a Lorca, s’ha programat un taller d’escriptura creativa “Los paisajes de Federico”, amb José Arcenegui, ens aproparà la poesia de Lorca d’una manera amena i creativa. 

Enguany, també hi haurà un espai pel Poetry Slam, que repren l’activitat després d’uns anys d’aturada. Dani Orviz presentarà l’espectacle al Centre Cultural Santa Eulàlia on hi participaran una selección dels/les slammers més guardonats a escala mundial. L’encarregada d’obrir la Nit de Slam Poetry serà la guanyadora de la XXII Jornada de Poesia Jove de L’Hospitalet, Noa Lima.

A l’acte de cloenda al Teatre Joventut, la cantautora Christina Rosenvinge  presentarà “Los versos sáficos”, un nou disc on recupera els versos i el geni de la poeta Safo. 

Durant el mes de novembre la paraula serà el fil conductor d’una programació diversa, inclusiva, compromesa i per a tots els públics. Propostes que es porten a diferents espais de tota la ciutat i entre les quals s’inclouen recitals i vermuts poètics, taules rodones i espectacles inèdits.

Aquest any, el festival fa una aposta especial per la programació familiar de l’Acròbates Kids, que es podrà veure a l’Auditori Barradas, al Centre Cultural Santa Eulàlia i a totes les biblioteques de la ciutat. Suma dotze propostes entre activitats, tallers, recitals i concerts especials per a nens i nenes.