El dolor és la molt més que una experiència subjectiva. Pràcticament totes les patologies causen dolor, la diferència està en la localització, la intensitat i la duració. Els dolors més freqüents són la lumbàlgia i la cefalea.

El doctor Ancor Serrano, facultatiu del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital de Bellvitge, ha assenyalat que “el dolor és la primera causa de cerca d’atenció mèdica en el món. També és la causa més freqüent d’anys de vida amb discapacitat, persones que viuen més anys amb pitjor qualitat de vida. La lumbàlgia i la cefalea són els principals motius d’atenció als centres d’atenció primària i a les urgències”.

El dolor és una experiència subjectiva, diferent en cada persona ja que és una experiència sensorial, emocional i cognitiva. Això vol dir que la nostra manera de viure, les nostres experiències vitals o el nostre tarannà poden determinar com experimentem el dolor.

Segons el doctor Ancor, “el dolor està definit com una experiència desagradable sensorial i emocional. El dolor té dos components, un l’experiència sensorial i altre l’emocional. Això fa que el dolor sigui diferent segons l’aprenentatge de la persona, els seus entorns culturals i socials”.

Els factors emocionals poden influir en la percepció del dolor

El dolor és una percepció personal, per tant, no tant sols s’han de tenir en compte factors sensorials sinó també emocionals. L’estat d’ànim de les persones que pateixen dolor crònic canvia, s’enfaden, es posen nerviosos amb ansietat i també poden arribar a patir depressió.

El doctor ha explicat que “s’ha demostrat que el dolor en la matriu cerebral s’estimula en àrees de l’emoció, per això és important tractar no només la percepció sensorial sinó també l’emocional”. Ha assegurat que “per tractar el dolor en la percepció sensorial la teràpia psicològica és molt important i aquesta qüestió està molt oblidada per part de sanitat. Les persones que tenen dolor crònic necessiten suport emocional”.