Persones nouvingudes expliquen en nom propi com han viscut el procés d’integració a la ciutat. Aquest és el punt de partida del documental Veus migrants, una producció del Centre d’Estudis de L’Hospitalet que ha comptat amb el suport de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

El film ha estat realitzat i dirigit per Martha Cecilia Cedeño-Pérez i Javier Requena Raboso i està basat en el llibre Ben(nou)vingut. Bones pràctiques d’acollida a l’Hospitalet de Llobregat, escrit per Pep Vallecillos i Enric Roldán. Els dos realitzadors han participat a Torre Barrina en una sessió del cicle #SpoilerLH a on s’ha projectat i comentat el film.

Trailer del documental

Veus migrants apropa el testimoni de persones que per diverses raons van abandonar en un moment de les seves vides els seus llocs d’origen per emprendre un nou camí vital a la nostra ciutat. Dury és un dels testimonis i explica que “són moltes coses quan arribes. No saps ni català ni castellà, no entens res, i això és frustrant. Jo plorava”.

Segons Martha Cecilia, el film és “un al·legat contra el racisme, i contra les persones amb mirades amnèsiques. Gent que també ha migrat i oblida que la història es repeteix. Que van venir per tenir una esperança més pròspera”.

Veus migrants no és la primera obra conjunta de Martha Cecilia Cedeño i Javier Requena. Junts també han realitzat els documentals Intersticios (2021) i L’Hospitalet. Territori de cultures vives (2022).

Martha Cecilia és doctora en Antropologia de l’espai i el territori, Màster en Educació per l’art i animació socio-cultural, diplomada en realització de documentals amb perspectiva de gènere i Filòloga hispànica. També és professora universitària, poeta i editora. Com a realitzadora ha creat i dirigit el curtmetratge Cinc Plans (2013). 

Javier Requena, és llicenciat en Pedagogia, fotògraf i diplomat en realització de documentals amb perspectiva de gènere.  Sota el pseudònim El Tío Carretilla ha dirigit els documentals Línia Roja (2017) i Un satélite llamado ciudad (2022), així com vídeos de promoció teatral o de difusió per l’Arxiu Municipal de Gavà.