Fa més de 30 anys que l’ICO va iniciar a L’Hospitalet les primeres proves de diagnòstic per detectar el càncer de mama en un estadi inicial. Des de llavors, la metodologia és la mateixa. Cada dos anys, les dones d’entre 50 i 69 reben una carta a casa amb una citació per fer-se una mamografia. Que és la prova diagnòstica més eficient per detectar un possible tumor.
En total, cada any reben aquesta carta prop de 90.000 dones de les quals, el 65% accepten participar en aquest cribatge. Durant la mamografia es fan dues “fotografies” de cada mama. La tècnica radiòloga, Encarna Martínez, assegura que “quan venen les dones a fer-se la mamografia per primera vegada, venen una mica espantades, però després veuen que no hi ha dolor, només senten una lleugera pressió”.
Una de les coses que sí que ha evolucionat són els resultats del programa de Cribatge de Càncer de Mama. De les prop de 55.000 mamografies que es fan cada any a l’ICO, tan sols el 5% són citades de nou per fer-se una prova completaria.

5 diagnòstics positius per cada 1.000 mamografies
La coordinadora del programa de cribatge, Núria Vives, ha puntualitzat que “l’últim any es van detectar 280 casos. O cosa que és el mateix, 5 diagnòstics positius per cada 1.000 mamografies. Una incidència que sí que ha augmentat en els últims anys. A l’inici eren 3 per cada 1.000″.
El millor benefici del cribatge: la reducció de la mortalitat
El benefici principal de la detecció precoç, segons ha explicat Núria Vives, “és la reducció de la mortalitat fins a un 35%. Si el tumor es detecta en un estadi més inicial, el tractament serà menys agressiu i més efectiu”.
L’equip de la unitat de diagnòstic precoç també ha apreciat que els últims anys han augmentat els casos de dones que són diagnosticades abans dels 50 anys, és a dir, abans de ser incloses en el cribatge.

Ampliar les mamografies entre els 45 i els 74 anys
Per això, des de Salut s’ha anunciat que, de manera progressiva, s’aniria ampliant el rang d’edat. Concretament, la intenció és estendre’l a les dones d’entre 45 i 74 anys de cara al 2029.
Núria Vives, en aquest sentit, ha dit que “el repte serà trobar professionals radiòlegs així com incorporar eines d‘intel·ligència artificial per facilitar la interpretació de les mamografies i poder assumir l’augment de mamografies”.
La majoria dels tumors són d’origen esporàdic, tan sols un 10% són hereditaris. Tanmateix existeixen diversos factors de risc que podrien augmentar la probabilitat de patir la malaltia com són el tabaquisme, el consum de l’alcohol i el sobrepès. Per això des de l’ICO recomana la pràctica de l’exercici físic i la dieta saludable.
Un 15% de totes les morts per càncer en dones
Salut informa que l’any 2023 van morir a Catalunya per càncer de mama 1.067 dones, un 15,6 % de totes les morts per càncer en les dones. Això suposa una taxa bruta de mortalitat de 26,4 per 100.000 dones.
En total es van diagnosticar 5.337 d’aquests càncers, pràcticament un terç (28,7%) dels tumors totals diagnosticats en dones. Tanmateix, la supervivència de les pacients de càncer de mama als 5 anys després del diagnòstic és del 89,3%.