Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, del departament de Salut de la Generalitat ha donat dades sobre la incidència d’aquesta malaltia i sobre la importància del cribatge per trobar els tumors en fases molt incipients.

El càncer de colon és el segon tipus de càncer més freqüent en homes i dones, però el primer globalment, amb 7.000 nous casos anuals.

Des de fa 25 anys, el Departament de Salut desenvolupa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. En aquest període de temps més de 3’6 milions de persones han participat del cribatge (un 45,56% del total convidat), on s’han pogut detectar més de 6.000 tumors, la gran majoria en la seva fase inicial amb molt bon pronòstic de tractament. A més, a 58.000 persones se’ls han detectat i eliminat pòlips.

La participació en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte és mitjançant una invitació que reben per carta, cada dos anys, les dones i els homes en edats compreses entre els 50 i els 69 anys. Es tracta del segon tipus de càncer més freqüent.

L’any 2023, es van convidar a prop d’un milió de catalans i catalanes a participar-hi. D’aquestes, el 47% hi va prendre part fent-se la prova de detecció de sang oculta en femta. Això va permetre detectar més de 500 càncers de còlon i recte, dels quals el 77% estaven en fases inicials de la malaltia, moment en el qual és més fàcil de curar-la.

D’aquesta manera, a 5.600 persones se’ls van detectar i treure pòlips colorectals de risc intermedi o alt de progressar. Amb l’extirpació s’evita que puguin desenvolupar un càncer amb el pas del temps.

És important que si es presenten símptomes com sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes, cansament inexplicables o malestar abdominal persistent, cal consultar el professional mèdic.