El 15 de febrer es commemora el Dia Internacional de l’Infant amb Càncer. Coincidint amb aquesta data, AFANOC, l’Associació de Famílies de Nens amb Càncer, convida tota la ciutadania a mirar més enllà la realitat del càncer infantil.

“Mirar més enllà significa tenir una mirada neta, càlida i empàtica amb els nens i nenes que pateixen aquesta malaltia, posant èmfasi en la seva etapa vital d’infants i no tant en què són malalts o pacients. Una mirada que l’AFANOC vol que s’allunyi del sensacionalisme o l’aparença i que aprofundeixi en els somnis i esperances d’aquests infants”, asseguren des de l’entitat.

Les dades del càncer infantil a Catalunya

A Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos de càncer infantil cada any. La tasa de supervivència se situa al voltant del 80% i és la primera causa de mortalitat infantil en nens d’entre 5 i 14 anys, i la segona entre els 15 i el 24.

Les leucèmies i els linfomes són els tipus de tumors no sòlids més freqüents en infants, mentre que els tumors sòlids amb més incidència són els cerebrals, els neuroblastomes, el tumor de Wilms, el retinoblastoma, el radomiosarcoma, el osteosarcoma i el sarcoma d’Ewing.

AFANOC, Posa’t la gorra i la Casa dels Xuclis

AFANOC desenvolupa diversos programes per donar suport als infants amb càncer i a les seves famílies. Un d’aquests programes és “Posa’t la gorra”. L’entitat posa a la venda gorres per recollir fons i també perquè tothom que se’n posi una es solidaritzi amb els infants amb càncer que després de la quimioteràpia s’han de cobrir el cap.

La segona gran campanya d’AFANOC és la Casa dels Xuclis. Es tracta d’un recurs d’allotjament temporal gratuït amb 25 apartaments que acull famílies que han de viure durant un període de temps a la ciutat de Barcelona perquè els seus fills puguin rebre tractament contra el càncer als hospitals de referència.

L’any passat La Casa dels Xuclis va oferir 90 allotjaments a un total de 61 unitats familiars que van sumar gairebé 2.000 pernoctacions. D’aquestes famílies, 10 procedien de la província de Barcelona, 14 de Tarragona, 11 de Lleida, 10 de Girona i 16 de la resta de l’Estat Espanyol (Saragossa, Astúries, Andalusia, Bizkaia. Murcia, Osca, Salamanca, Canàries, la Corunya, Córdoba, Guipúscoa i Badajoz).

La Casa dels Xuklis també proporciona atenció psicosocial integral a partir del desenvolupament d’un projecte d’inclusió i comunitari adreçat al conjunt de les famílies acollides i ofereix espais i moments d’oci i lleure als infants i als cuidadors i cuidadores.

Periòdicament, AFANOC organitza concerts per recollir fons per a La Casa del Xuclis, els RockpelsXuklis. La sala Salamandra de L’Hospitalet n’ha acollit els concerts en diverses ocasions. La darrera, el passat cap de setmana.

Amb motiu de la commemoració, AFANOC organitza diverses activitats per donar llum a la seva tasca. Dijous, 15, al vestíbul de l’Hospitalmaterno-infantil de la Vall d’Hebron, s’ubica un estand informatiu amb venda de marxandatge solidari i un fotomaton on qui vulgui podrà fotografiar-se i endur-se un record d’aquest dia.

El programa Aula L’H va aprofundir sobre els suport d’AFANOC als joves i els concerts dels Xuclis.