L’institut Rubió i Ors ha desenvolupat un programa d’Aprenentatge i Servei en què un grup d’alumnes procedents de països de l’Àsia com ara Índia, Pakistan, Nepal i Bangladesh ensenyen a altres companys a jugar al criquet.

Aquest projecte fa sis anys que es fa, però ara han fet un pas més ja que han creat un equip masculí i un de femení i esperen poder començar a competir. Els entrenaments, però, els han de fer a Montjuïc i esperen aviat poder comptar amb un espai a L’Hospitalet on poder practicar aquest esport.

L’alumnat rep una formació en la qual es tracten les normes del joc, vocabulari en català, capacitat de mediació i els valors de l’esport en equip. Després es posa en pràctica a les classes d’educació física on els de quart d’ESO comencen a jugar a criquet. Una de les característiques del projecte és que són els alumnes originaris de la Índia i el Pakistan els que ensenyen als companys.

El projecte d’Aprenentatge i Servei, a més de ser una nova oportunitat per aprendre i jugar un esport que aquí no es practica, també és una manera de trencar les barreres culturals. “Em fa molta il·lusió que fem un projecte en el qual ensenyem l’esport del meu país i de la meva infància” explica en Yuvi, alumne de l’institut Rubió i Ors “ja que quan era petit sempre jugava a criquet i ara poder ensenyar-ho a altres estudiants. És molt emocionant per a mi”.

Des que es va implantar, els alumnes provinents de l’Àsia han notat un increment de l’autoestima. Se senten més valorats, reconeguts i amb més motivació. A més, han pogut reforçar la relació amb els seus companys. “Al principi estava nerviós i tenia por de parlar amb el grup”, comenta en Samir, alumne del Rubio i Ors “però ara m’agrada molt perquè els meus companys volen aprendre de l’esport amb nosaltres i és un projecte molt important”.

A través del programa s’ha creat el club de criquet de L’Hospitalet sota el lema “el criquet ens uneix”. El seu objectiu és que s’apuntin més joves de la ciutat i arribar a altres instituts més enllà del Rubió i Ors. A més, volen promoure els valors de cohesió social i aconseguir un espai on entrenar i practicar l’esport.