L’Iván, l’Ana Laura i el David són tres exalumnes del Cicle de Grau Superior de Projectes d’Edificació de l’Institut Provençana que des del passat setembre treballen plegats en el viver d’empreses que ha posat en marxa el seu antic institut.
Allà desenvolupen la seva idea de negoci: l’aprofitament de contenidors marítims en desús per fer-hi habitatges o equipaments sostenibles.
L’Iván Romero, un dels emprenedors que treballen en el viver, explica que “en els contenidors s’hi poden fer equipaments per a escoles, ludoteques, petits gimnasos o magatzems, però sobretot oferim habitatges per a particulars. Ara estem fent la pàgina web, estem fent entrevistes i ja tenim els primers clients. Estem molt motivats i crec que poden sortir coses molt xules”.
Per poder fer realitat la seva start-up, el viver d’empreses els ofereix assessorament i un espai gratuït de treball on poden dissenyar els seus projectes, rebre clients i fer feina d’oficina.
L’empresa que estan creant, Blue Containers Company, parteix del projecte Blue Containers, una iniciativa del mateix institut en què els alumnes d’FP van dissenyar i construir l’espai del viver a partir d’un antic contenidor.
En aquest sentit, Paco Sánchez, cap del departament d’Edificació i Obra Civil de l’Institut Provençana, explica que “el projecte volia canviar les metodologies d’aprenentatge dels alumnes; en comptes de pensar en projectes ficticis a l’aula van poder desenvolupar projectes reals”.
El projecte Blue Containers es va iniciar el 2018 i des de llavors alumnes del Provençana, de diferents cicles relacionats amb la construcció, han treballat en la transformació del contenidor en unes oficines. El projecte ha aconseguit diversos premis.
Els coneixements apresos durant el projecte ha permès, als exalumnes que ha desenvolupen l’start up, dissenyar un model constructiu basat en la sostenibilitat i en la reducció dels costos.
Així, en David Llusà explica que “estem treballant molt en el disseny i en la coordinació amb els industrials per aprofitar al màxim tots els materials que s’incorporaran dins del contenidor i generar la menor quantitat de residus possible”.
Per la seva banda, l’Ana Laura Bertero afegeix que “la nostra idea de futur és tenir una fàbrica on produir i sistematitzar aquest procés constructiu per poder reduir els costos de l’habitatge a partir d’aquesta industrialització”.
L’ús del viver d’empreses està obert a estudiants o titulats de cicles formatius, de qualsevol centre educatiu, i sigui quina sigui la seva branca professional. Els projectes d’emprenedoria es poden presentar al web de l’Institut Provençana.