El Club Social el Roure, un dels serveis d’AFHEMOS, celebra els seus primers deu anys de vida. El Roure atén 65 persones que pateixen una malaltia mental a través d’activitats socials que els fan sentir útils. Cada dos anys organitzen el Dulcinea Curts, curtmetratges realitzats per persones que pateixen una malaltia mental i que arriben d’arreu d’Espanya.

El Club Social El Roure està d’aniversari. Ara fa deu anys, AFHEMOS, (Associació de Familiars de Malalts Mentals de L’Hospitalet), va decidir crear un club social que donés visibilitat als afectats d’una malaltia mental.

AFHEMOS va néixer el 1998. Històricament els malalts mentals eren rebutjats per la societat. Restaven a casa a càrrec dels familiars sense cap ocupació a fer ni cap estimulació. Els familiars dels malalts mentals van creure que la situació havia de canviar i, en aquest context, van crear El Club Social El Roure.

Història i evolució

L’evolució i la tasca feta ha estat i és ingent. En un principi, eren 8 les persones membres de El Roure. Avui dia el club social atén a més de 65. És un servei no tant sanitari com d’atenció social. És un recurs de rehabilitació psicosocial per a persones amb problemes de salut mental.

L’objectiu que defineix el servei és la integració social de l’usuari per trencar l’aïllament propi del col•lectiu. L’oci com a eina rehabilitadora i no tant com a finalitat en sí mateixa.

La participació i implicació de l’usuari és fonamental. Els mateixos malalts decideixen què fer. Tallers, activitats, normatives són marcades pels membres de El Roure. Els malalts han de tenir, això sí, una certa estabilitat clínica i un bon nivell d’autonomia.

La coordinadora del Club Social El Roure, Cisa Llopis, ha dit que “els nostres usuaris fan activitats, surten de casa i coneixen gent. Es tracta de que facin una vida gairebé normal adaptada a les seves capacitats. Són persones com qualsevol altre que no pateixi cap malaltia mental”.

Llopis ha destacat que “les activitats es fan majoritàriament fora de la nostra seu del carrer Molí. Fan billar, manualitats, sortides, viatges. La intenció es respondre a l’objectiu d’integració social. Són persones felices que se senten útils”.

Una de les estrelles de El Club Social El Roure és l’organització del Dulcinea Curts cada dos anys. Pot participar qualsevol entitat que tingui per objectiu la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental.

Els curts han de ser de ficció i amb una durada màxima de 20 minuts. Cisa Llopis ha destacat “els curts que ens arriben d’arreu d’Espanya. Ja hem traspassat fronteres perquè el Dulcinea és una motivació especial pels usuaris del Club Social”.

Festa d’aniversari

L’Auditori Barradas serà l’escenari el proper dissabte, 6 de juliol, de la festa d’aniversari de El Club Social El Roure. Els usuaris del club estan participant activament en l’organització i s’encarreguen, entre d’altres coses, de les entrades i de la coordinació general de l’esdeveniment.

Actuaran grups i bandes molt relacionades amb L’Hospitalet com ara Leparroquia i Ron Vudú. També hi seran presents Ale de Alejandro i La Maldita Música i la Puta Poesia.

Leparroquia és una banda de música alternativa amb la fusió de la rumba amb altres ingredients musicals. Ron Vudú és una banda de rock formada el 1999. Ale de Alejandro és un mag versàtil on sorprèn i fa riure la concurrència.

La Maldita Música i la Puta Poesia és un projecte nascut el 2010 on la pianista Silvia Rodríguez i el poeta Cysko Múñoz uneixen la poesia i la música en un espectacle ple d’energia a mig camí entre el recital i el concert.

La celebració del desè aniversari dl Club Social El Roure al Barradas començarà, dissabte, 6, a les set de la tarda. L’entrada és totalment gratuïta i cal reservar les entrades trucant al 638 00 86 89 o per correu electrònic csroure@afemhos.org.