Ale Risorio, l’alter ego d’Alejandro Muñoz, protagonitza l’últim espectale de l’any del festival GestViu, un cicle de teatre gestual i inclusiu pensat per a persones sordes. El muntatge de clown “Aviverdei”, que es representarà divendres 2 al Centre Cultural la Bòbila, s’endinsa en l’essència del gest a través de la història d’una festa sorpresa d’aniversari que no va tal com estava planejada.

“A la meitat de l’espectacle el meu personatge se n’adona que la persona a qui fa la festa no hi serà. A partir d’aquí ell intenta que la festa continui més enllà de l’absència de l’homenatjada“, explica Ale Risorio.

L’espectacle fa un recorregut per gèneres com el clown, el teatre corporal i el mim, buscant l’essència més pura del gest. És per això que el muntatge s’inspira en els orígens de la interpretació gestual i la simplicitat dels clàssics del cinema mut.

En aquest sentit, el còmic explica que recorre “als primers pallassos com Chaplin o Buster Keaton i a les seves formes simples de narrar. L’espectacle té elements de modernitat, amb alguna projecció i ombres, però la meva idea és tornar a l’essència”.

L’objectiu del festival de comèdia inclusiva GestViu és obrir-se a tots els públics i incorporar les persones sordes. En aquest sentit, els espectacles es modifiquen perquè siguin totalment comprensibles per a tothom.

Així, Ale Risorio assenyala que “he fet alguna adaptació de l’espectacle, sobretot en la part més musical intento que el cos transmeti allò que està sonant. Això obre un món tant per al públic com per a l’artista, perquè el que fem deixa de tenir límits i es torna universal”.

De fet, per Roger Freixas, director del festival, “el GestViu és l’única oportunitat que hi ha perquè les persones sordes tinguin accés a la cultura com a mínim un cop al mes. És el que dona valor a tot el cicle”. 

De cara al 2023 el GestViu tornarà amb novetats. El cicle passarà a programar-se el segon divendres de cada mes i inclourà espectacles corals, amb disciplines d’arts escèniques gestuals més enllà de la comèdia. A més, el festival s’obrirà a la participació d’artistes sords.