Parar atenció a la funció de les papallones al nostre ecosistema, reflexionar sobre la seva saviesa i preguntar-nos si és possible veure i estudiar papallones a L’Hospitalet, aquestes són algunes de les qüestions que proposava l’activitat d’aquesta setmana del cicle de divulgació Pessics de Ciència, que cada dimecres organitza una activitat al Centre Cultural Sant Josep.

Pau Guzmán, coordinador de l’Observatori Metropolità de Papallones, va presentar un projecte de ciència col·laborativa per fer un mapa de papallones de l’àrea metropolitana, tot estudiant la presència de papallones a 23 parcs, entre d’ells Can Buxeres, de L’Hospitalet, 5 platges i 3 espais fluvials.

Per què s’estudien les papallones? Doncs perquè son una mena de semàfor de qualitat ambiental.

Pau Guzmán, coordinador de l’Observatori Metropolità de Papallones, explicava que “les papallones són molt sensibles als canvis. Poden desaparèixer d’un entorn que no els és favorable i també tornar a aparèixer ràpidament. També ens indiquen la biodiversitat del lloc: les acompanyen altres éssers vius com els seus depredadors, plantes, altres insectes…”

A Catalunya hi ha 200 espècies de papallones diürnes, de les quals 54 es poden veure a la nostra zona. La més comuna és la Blanqueta de la col.

La temporada de papallones ha començat al març i, com que són tan sensibles als canvis a la natura, la sequera dels últims anys va reduir la població. Però enguany, que hi ha més pluja “ja estem veient que n’hi ha més que al març de l’any passat perquè com que son molt sensibles als canvis, en aquest cas un de positiu, com la pluja, doncs proliferen”, ha assenyalat Pau Guzmán.

L’Observatori Metropolità de Papallones fa una crida a la ciutadania de L’Hospitalet a participar en el projecte de ciència col·laborativa i s’engresqui a fer observacions al parc de Can Buxeres. I ressalta que el procediment científic que cal seguir per fer les observacions és senzill i fàcil d’aplicar.

Participa en l’elaboració del mapa de papallones de l’àrea metropolitana.