Tota la informació que acumula durant el dia el nostre cervell queda enregistrada i perdura en el temps, gràcies a la consolidació de la memòria. El millor moment per aquesta consolidació es produeix mentre dormim. Investigadors de l’Idibell i de la UB han demostrat el paper clau de l’hipocamp, una estructura cerebral relacionada amb la reactivació i la consolidació de la memòria.

L’estudi s’ha realitzat en un grup de pacients que pateixen un tipus d’epilèpsia, que es caracteritza per una atròfia i alteracions de les neurones de l’hipocamp. Aquesta alteració pot ser en un dels dos hipocamps, epilèpsia unilateral, o en el dos, epilèpsia bilateral. Mentre els pacients estaven ingressats, se’ls va realitzar una prova per veure si la reactivació durant la son de la informació rebuda durant el dia produïa beneficis en la consolidació de la memòria.

L’investigador i coordinador de l’estudi, Lluís Fuentemilla, ha explicat que “abans d’anar a dormir se’ls presentava una sèrie de parelles de sons i imatges, i se’ls demanava que s’aprenguessin les parelles associades. Durant la nit, en una fase profunda del son, se’ls repetia la meitat dels sons apresos i a primera hora del matí se’ls preguntava per les associacions”.

En el grup sense danys a l’hipocamp, i en els pacients amb epilèpsia unilateral , amb només un dels hipocamps danyats, s’observava que recordaven millor les associacions que s’havien reactivat durant la nit. En canvi, en els pacients que tenien els dos hipocamps danyats no tenien cap benefici. Segons Fuentemilla, “aquesta és la prova que demostra el paper clau que juga l’hipocamp en la reactivació i consolidació de la memòria”

Segons han explicat Lluís Fuentemilla i Júlia Miró, neuròloga i co-autora de l’estudi, aquest descobriment podria servir per experimentar amb teràpies que incloguin la reactivació de la memòria durant la son a pacients amb lesions cerebrals I també podria obrir una nova línea de recerca sobre quins són els mecanismes neuronals que serveixen per fixar el que aprenem .

Aquest estudi s’ha realitzat en col•laboració amb la Unitat d’epilèpsia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.