El Centro Castellano-Leonés de L’Hospitalet ha celebrat aquest cap de setmana la festivitat de la seva patrona, Santa Águeda, una de les celebracions més populars de Castella i Lleó. L’entitat porta més de 27 anys reivindicant les tradicions regionals i sent un espai de trobada que ofereix xerrades i activitats culturals i gastronòmiques.

Un dels actes centrals de la celebració de Santa Àgueda ha estat la renovació dels càrrecs honorífics del Centro Castellano-Leonés, que com és tradició es fa coincidir amb la festa patronal. D’aquesta manera van agafar el relleu la nova alcaldessa de l’entitat, aixi com les águedas, les abanderades i el pregoner, que durant un any ocuparan aquests càrrecs de representació.

A excepció del pregoner, tots els nous càrrecs els ocupen dones. I és que la Diada de Santa Águeda és coneguda per posar la dona al centre de la Festa i reconèixer la seva tasca en la societat, un rol que sovint queda invisibilitzat.

En aquest sentit va tenir lloc l’anomenat “Homenatge a les Dones”, un dinar de germanor en què els socis del Centro Castellano-Leonés van preparar i servir el menjar a les sòcies. Ovidio Ríos, president del Centro Castellano-Leonés, afirma que tenien moltes ganes de que arribes aquest cap de setmana per poder commemorar el dia de la seva patrona i gaudir de la festivitat.

Diumenge va ser el torn dels actes religiosos, amb una processó i una missa castellana a l’Esglèsia de la Immaculada Concepció del barri de Sanfeliu, que va comptar amb l’actuació del grup de coral La Espiga i el Grup de Jotas y Dulzaineros El Encinar. Rosa María Blázquez, membre del grup de jotes, explica que feia molt de temps que practicaven els passos de ball per transmetre als socis i als veïns l’essència i les tradicions culturals de Castella i Lleó.