El Centro Castellano-Leonés de L’Hospitalet ha celebrat la festivitat en honor a la seva patrona, Santa Águeda. Amb motiu d’aquesta celebració han organitzat diverses activitats, com una processó on han passejat a la santa pels carrers Miralta, Sanfeliu, Alt i Estronci, fins a arribar a l’Església de la Inmaculada Concepción, on s’ha fet una missa.

Aquesta celebració va molt lligada a la renovació dels càrrecs de les Águedas. És en aquest dia que aprofiten per elegir una nova alcaldessa, dues Aguedas, una abanderada i un pregoner, l’únic home i el que s’encarrega de tocar la trompeta per tal que la nova alcaldessa pugui fer les seves proclames.

Aquesta tradició, sorgida a Castilla i Lleó, prové d’una llegenda que explica que les dones van ser fonamentals per ajudar als homes a guanyar una guerra i que des d’aquell moment, un cop a l’any, les dones prenien el poder i els homes es feien càrrec de la resta de tasques.

Una de les altres activitats que s’han realitzat a banda de la missa i la processó ha estat l’actuació del grup coral La Espiga i el Grup de Jotas y Dulzaineros El Encinar.

L’entitat fa 30 anys que està en funcionament, fruit de la immigració de la zona, que buscava un punt de trobada per poder gaudir de les seves tradicions i arrels a la ciutat de L’Hospitalet. “Teníamos mucha añoranza de la tierra. ¿Por qué en L’Hospitalet no podemos montar uno? Hace 30 años fundamos una sociedad. ¿Por qué no hacemos algo de las costumbres de la tierra? Nos preguntamos en aquel momento”, ha explicat l’Ovidio Ríos, president del Centro Castellano-Leonés.

En aquest sentit, el Centro Castellano-Leonés busca apropar al veïnat les tradicions de Castella i Lleó i que tothom qui vulgui pugui gaudir d’aquestes activitats que són diferents. “Es un poco conservar las creencias y bueno, una forma de hacer ciudad, la ciudad tiene que tener alegría y cosas distintas. Es una cultura distinta a lo de Cataluña, pero ahí está la riqueza”, ha destacat també l’Ovidio Ríos.

De fet, aquest any, la nova alcaldessa és d’orígens catalans, però va quedar completament enamorada d’aquesta cultura, fins a arribar a ser escollida.