El Centre d’Estudis de L’Hospitalet (CEL’H) ha presentat el número 37 del seu Quaderns d’Estudi, la revista de divulgació d’investigacions i recerca en ciències socials al voltant de la ciutat. Aquest número presenta sis articles relacionats amb temes urbanístics i una reflexió sobre el futur feta per diversos autors.

L’urbanisme, en un sentit ampli de la paraula, és el nexe d’unió dels diferents articles d’aquest número. L’actual presidenta del CEL’H, Carme Rimbau, creu que “l’urbanisme interessa molt perquè té molt a veure amb com vivim”,  i posa com a exemple “com la moda de fer edificis tant alts, amb tants pisos d’alçada, no ajuda al veïnatge, no ajuda a que la gent parli i es conegui, es veu molt aïllada”. En aquest senti, Rimbau creu que “això no és un bon símptoma, i menys en una ciutat tant densa com aquesta”.

Els articles de Manuel Domínguez i Xavier Ajalaguer

L’historiador i expresident del CEL’H, Manuel Domínguez, obre la revista científica amb una article retrospectiu sobre l’urbanisme i la lluita per l’espai a la ciutat, tot incidint el com s’ha anat conformant L’Hospitalet.

En aquest mateix sentit, tot i que limitat a uns anys concrets, també s’endinsa l’article escrit per Xavier Arjalaguer, primer tinent d’alcaldia d’Urbanisme després del restabliment de la democràcia. En la seva col·laboració, Arjalaguer explica des del punt de vista territorial la seva visió dels primers anys de la Transició a L’H, tot centrant-se en “què es va fer respecte l’urbanisme i la indústria per començar a redreçar la nefasta herència rebuda”. Arjalaguer detalla com aleshores es va voler frenar la construcció massiva d’edificis, i ho explica afegint “algunes anècdotes i algunes dolenteries, per donar-li una mica més de salseta”.

L’article de Rosel Piñol

Altres articles posen el seu punt de vista en aspectes molt concrets, com el de la historiadora Roser Piñol, que parla de l’anomenat ‘gratacel de Collblanc’, edifici singular a la cantonada del carrer Progrés i la carretera de Collblanc. L’autora, que pertany a una de les primeres famílies que hi van viure en aquest edifici singular, explica en el seu article com “passa de ser un monument reconegut, des de l’ajuntament i gairebé internacionalment perquè és un prototip del primer racionalisme que es dona a l’Estat espanyol, i després veure com han anat canviant els criteris de valor vers el gratacel al llarg dels anys”.

Roser Piñol farà aquest dissabte 2 de març una visita comentada a aquest edifici. El recorregut s’iniciarà a les 11 del matí, des de la llibreria Llavors, al carrer Llobregat.

Els articles de Josep Boatella i Carles Ferrer

En uns altres textos, Josep Boatella repassa la història de la fàbrica Tecla Sala i Carles Ferrer en parla del blocs Ciutat Comtal. Aquest número 37 dels Quaderns d’Estudi es tanca amb una reflexió sobre el futur feta per diversos autors.

La presentació s’ha fet aquest dilluns a la Biblioteca Central Tecla Sala, tot i que l’edició correspon al desembre de 2023. Aquest Quaderns d’Estudi es pot comprar a la seu del Centre d’Estudis, a la seva seu del complex de Tecla Sala, per 18 euros.