El Centre d’Art Tecla Sala mostra una part de la donació de gravats feta a L’Hospitalet per Daniel Giralt- Miracle, una de les figures de referència en els àmbits de la crítica i la història de l’art a Europa. Es tracta d’obres d’artistes, galeries, entitats, editorials i fundacions que permeten fer una panoràmica de l’evolució de l’art a Catalunya des dels anys 60 fins a l’actualitat. L’exposició “Papers treballats” es pot visitar fins al 7 de gener al Centre d’Art Tecla Sala.

Daniel Giralt-Miracle és un dels grans noms de la crítica i la historiografia de l’art del nostre país. En els últims anys, en un gest poc habitual, ha cedit la seva col·lecció d’obres d’art a diversos museus i arxius. I un dels centres escollits ha estat el Centre d’Art Tecla Sala.

I és que Giralt-Miracle ha tingut sempre una relació molt especial amb L’Hospitalet. Una relació que es remunta als anys seixanta quan arriba a la ciutat de la mà de Jaume Reventós, promotor cultural i un dels fundadors d’Amics de la Música. Des de llavors, Giralt-Miracle ha prestat sempre atenció a les iniciatives artístiques dutes a terme a la ciutat.

Fotografia: Gabriel Cazado. Moment de la inauguració al Centre d’Art Tecla Sala

L’exposició “Papers Treballats” que es pot visitar al Centre d’Art Tecla Sala és  una primera aproximació al conjunt de 540 gravats, de tendències i estils molt diversos. Son obres d’artistes, galeries, entitats i fundacions que han estat lliurades a Giralt -Miracle al llarg de la seva trajectòria. Obres que ofereixen una panoràmica de l’evolució de l’art a Catalunya des dels anys 60 fins a l’actualitat. Daniel Giralt-Miracle explica que ha decidit fer aquesta donació pel fet que “el futur de l’expansió de Barcelona és Tecla Sala i el barri cultural”.

L’exposició s’estructura de forma alfabètica i utilitza la tipografia Gaudí, una tipografia inventada pel pare de Daniel Giralt-Miracle. Tal i com explica la comissària de la mostra, Assumpta Bassas, a la mostra destaca també la presència,  sovint amagada, de les dones creadores.

També es posen en valor les tècniques de l’estampació, l’obra gràfica i el vincle de Giralt-Miracle amb L’Hospitalet. Donada aquesta relació amb la ciutat i preguntat sobre l’evolució de la cultura a L’Hospitalet, Giralt-Miracle explica que la situació actual és “gairebé un miracle promogut per L’Hospitalet” i que la decisió de “posar un districte cultural és entendre per on va el futur de les arts”.

Fotografia: Gabriel Cazado

Activitats entorn de l’exposició  

L’exposició es complementa amb una visita comentada i una activitat paral·lela durant els caps de setmana.  Els dissabtes 30 de setembre i 18 de novembre a les 12:30 hores es durà a terme un recorregut per l’exposició que revisa les obres més significatives de la selecció, en què es destacaran aspectes relacionats amb les tècniques del gravat, la reproducció d’imatges i el col·leccionisme.

Fotografia: Gabriel Cazado

Finalment, la visita-taller “Per contacte: fruit d’un miratge”, pensada per al públic familiar amb infants a partir de cinc anys, proposa una passejada per l’exposició i experimentació amb tècniques del gravat adaptades a tothom, fomentant la creativitat i el reciclatge. Tindrà lloc durant tres dissabtes, el 30 de setembre, el 21 d’octubre i el 23 de desembre, a les 11 hores. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia a publicseducacioteclasala@l-h.cat